WAT EEN WEEK ... CD

VANDERWOLF - 12 Little Killers (2022)
 

Wat een prachtalbum ...            
     


 ... heeft Vanderwolf uitgebracht. De titel '12 Little Killers' verwijst naar de 'creepy' hoesfoto maar natuurlijk ook naar de twaalf tracks op dit werkstuk en die zijn van zeer hoge kwaliteit.
Zanger Max Vanderwolf was voor mij onbekend maar heeft zijn sporen verdiend met het organiseren van festivals, was de drijvende kracht achter de band Last Man Standing en verleende hand- en spandiensten bij anderen. Het uitbrengen van een soloalbum was niet zijn eerste prioriteit maar gelukkig heeft hij dat wel gedaan want iedere compositie komt binnen en staat als een huis. Variërend van relatief ingetogen tracks als opener 

'I Am Not A Mountain' en 'Stand By Your Fool' tot het bluesy 'Ain't Gonna Hurt'. Met als absolute uitschieters en favorieten 'Existential Terrier' met heerlijk scheurende gitaren van Chris Cordoba, het emotionele 'Walking Away' met Bowie invloed plus een heerlijk refrein om mee te blèren en het psychedelische 'Glisten' met rommelende synthesizers van Sam Sallon. Maar er staan geen zwakke 'killers' op dit album.
De promotekst vermeldt naast invloeden van David Bowie ook Lou Reed - begrijp ik - en Robert Wyatt. Deze laatste kan ik minder goed plaatsen.Ach in reviews willen we vaak vergelijkingen maken, zo moest ik regelmatig denken aan World Party. Hoe dan ook, Vanderwolf heeft een geweldig album uitgebracht. Een absolute PEAK EXPERIENCE! Harry de Vries (wat een week 10)