SHORTTRACK
Een 'quick scan' van releases


  
 

 

 

 

Rocking Horse Music Club 
Circus of Wire Dolls (2022)

Label Planegroovy
Score 4
(out of 5 JoJo's)


                                                                       


Het label Planegroovy
is relatief nieuw en probeert aan de weg te timmeren met in dit geval de symfonische rockopera
'Circus of Wire Dolls' van de Rocking Horse Music Club, een collectief bestaande uit vroegere leden van o.a. Squeeze, The Cars, Brand X en King Crimson.
Het dubbelalbum vertelt het verhaal van een man die van allerlei materiaal een mini circus bouwt en langs die lijn zijn eigen levensverhaal voorbij laat komen. Het is een theatraal geheel geworden - hoe kan het ook anders bij een rockopera - met uitstekend verzorgde symfonische rock met popinvloed, technisch vaardig gespeeld, ondersteund door sfeervolle orkestrale arrangementen, gezet in een heldere en warme produktie en ook nog gehuld in een prachtige hoes. En niet te vergeten met sterke zang van Justin Cohn en de bekendere Noel McCalla en sporadisch van Tim Bowness. Kortom: een aantrekkelijk dubbelalbum! 


Djam Karet 
Island in the Red Night Sky (2022)

Label Djam Karet Productions
Score 4
(out of 5 JoJo's)

 

 

 

Djam Karet vervult al decennia met haar inmiddels twintig albums een stabiele maar bescheiden rol in de progressieve rock en bezit een vaste schare fans. Waaronder ik. Alle werkstukken zijn in bezit en de band stelt mij zelden of nooit teleur. Ook nu doen Ellett, Henderson, Oken Jr. en Osborne dat geenszins. Integendeel 'Island in the Red Sky' is een sterk album dat qua sfeer wel behoorlijk verschilt van eerdere albums.waarop de band een niet precies te omschrijven fusionrock liet horen. Dit album is ingetogener, ik zou het zelfs willen bestempelen als filmische ambient music met af en toe een rockachtige eruptie. 
Een heerlijk werkstuk waarop je kunt wegdromen maar waarbij je ook af en toe op je hoede raakt omdat je door de onheilspellende geluiden - zoals in 'The Other Side' - het idee krijgt in een gevaarlijk, kosmisch landschap terecht te zijn gekomen waar vanalles zou kunnen gebeuren.


For Absent Friends 
Disappear (2022)

Label Freia Musci
Score 2 (
out of 5 JoJo's)

 

 

 

Toen ik vernam dat de uit de Rotterdamse contreien komende band For Absent Friends na twaalf jaar met een nieuw album zou komen veerde ik op. Alle eerdere albums konden mij zeer bekoren dus dat kon niet fout gaan vermoedde ik, zeker als je meer dan een decennium de tijd hebt gehad om inspiratie op te doen.
Maar wat een tegenvaller is 'Disappear'. De progressieve invloeden zijn grotendeels verdwenen, al schemeren ze soms door in opener 'Magic', het is voornamelijk popmuziek op een rockbasis. Dat laatste is niet erg. Een koersverandering hoeft immers niet verkeerd uit te pakken, maar de negen tracks leiden aan compositorische armoede en beklijven maar matig. Uitschieters zijn er al helemaal niet en ik schrok van de zang van Hans van Lint. Of dat nu komt omdat de vocalen niet lekker in de mix staan of dat zijn stem aan erosie onderhevig is, de zang klinkt in ieder geval dun en bezit weinig diepte. Als fan van het eerste uur hoop ik dat FAF zich nog een keer herpakt of wordt het dan toch definitief 'disappear' ....

  

Short Track by Harry 'JoJo' de Vries (11-2022)