THE MASTELOTTOS -
A Romantic's Guide
to King Crimson (2021)


Label: 7D Media
Bandsite:
www.patmastelotto.com
Running Time:
Reviewer: Harry de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Na een oorverdovende stilte van enkele maanden op deze site, o.a. te wijten aan persoonlijke omstandigheden van de reviewers en editor, zijn we nu weer 'full swing' terug en wel met een verrassend en uitstekend album van The Mastelottos. De in de prog ingevoerden weten dan dat het gaat om drummer Pat Mastelotto, al meer dan 25 jaar lid van King Crimson, en zijn vrouw Deborah Mastelotto.

Op het promovel van dit in prachtig en passend artwork gestoken album staat een grappige maar terechte constatering - zo weet ik als regelmatig bezoeker van KC concerten - "Live KC concerts were legendary for impossible lines to the men's toilets and virtually no one in the ladies. However, the longer the band tours, the more I witness a change in the proportions of male/female balance. It appears that women all over the world are discovering KC". En dat is ook direct de aanleiding voor dit album, Deborah Mastelotto zocht composities van KC waarin 'romantiek' een voorname rol speelt, arrangeerde ze opnieuw en zong zelf de teksten. Daardoor en niet in de laatste plaats door een vrouwelijke stem krijgen de composities een geheel andere sfeer en drijven bewust, zo zegt zij zelf, weg van prog. De nieuwe arrangementen zijn zodanig anders dat ik even tijd nodig had om de oorspronkelijke compositie erin te ontwaren. Dat is niet vreemd met deze totaal andere en verrassende benadering van de bronmuziek en - teksten. 

Het resultaat mag er zijn met 12 prachtig gearrangeerde en uitgevoerde tracks - o.a. 'Matte Kudasai', 'Heartbeat', 'Moonchild'', 'Book of Saturday' en zelfs 'Elephant Talk' - gezet in een warme en aantrekkelijke produktie. Deborah Mastelotto zingt mooi, soms enigszins declamerend, en haar stem en manier van zingen doen mij soms denken aan Marianne Faithfull. En Pat verzorgt vakkundig de drums, waarbij hij zich natuurlijk terughoudender moet opstellen dan in KC. De ondersteunende muzikanten verstaan hun vak en maken de romantische sfeer compleet.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik toen ik deze promo ontving even dacht "is dit nu nodig, voegt het iets toe?". Maar ik ben volledig om: een heerlijk album dat mij in een andere, lieflijke wereld brengt, zelfs als Deborah zingt "Talk talk talk, it's only talk, comments, cliches, commentary, controversy chatter, chit-chat, chit-chat, chit-chat conversation, contradiction, criticism it's only talk cheap talk". En dat Robert Fripp zijn zegen aan deze afwijkende 'out of the box' benadering van zijn composities heeft gegeven zegt ook wel iets. En is Dr. Bruford wellicht Bill ....? Harry de Vries (03-2021)


Personnel:
Deborah Mastelotto - vocals
Pat Mastelotto - drums, percussion
Marty Hobratsch - bass
Chris Cowan - keys
Mike McGary - flugelhorn, trumpet
Aralee Dorough - alto recorder
Mark Cook - warr guitar
Laura Scarborough - vibes, rhodes
Marco Machera - synth, wurlitzer, horns
Christian Constantini - keys, accordion
Jeremey Nesse - upright, synth bass, strings
Colin Catwood - oboe
Seventh and Eight Men - mellotron
Dr. Bruford - simmons percussion

Discography:
A Romantic's Guide to King Crimson (2021)