MANDOKI SOULMATES
Living in the Gap (2020)

Label: Cleopatra Records
Bandsite:
https://mandoki-soulmates.com/
Running Time:

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score

 

(out of max. 5 JoJo's) 

 

Toen de promo van het nieuwe dubbelalbum 'Living in the Gap' van Mandoki Soulmates op mijn deurmat plofte viel ik om van verbazing. Het was namelijk nogal een plof: twee bijgaande boeken, een hele map met foto's en achtergrondinfo, een usb-stick met info voor de pers, lyrics en 'thank you's', plus een luxe cd verpakking met dito boekje. Ik dacht "zo dat mag wat kosten".... Het moet gezegd het is allemaal uitstekend verzorgd en doordacht. En dat geldt zeker ook voor de muziek op deze dubbelaar want die is van hoog niveau.
De Hongaarse zanger en drummer Leslie Mandoki brengt deze 'soulmates' (teveel om op te noemen maar o.a. Ian Anderson, Simon Phillips, Jack Bruce, Al Dimeola en John Helliwell) al jaren bij elkaar en dat resulteerde tot op heden in doorgaans gladde covers. Dat is hier zeker niet het geval. Op de eerste CD 'Living in the Gap' staan 12 tracks grotendeels gecomponeerd door Mandoki zelf. Deze CD beweegt zich in de sfeer van sterk geproduceerde jazz georiënteerde muziek waarbij de voeten al snel van de vloer zouden kunnen door de aanstekelijke ritmes en refreinen. Er wordt veel gesoleerd waarbij ik vooral geniet van het virtuoze gitaarwerk van Dimeola en de scheurende saxen van Supertramp's Helliwell. Dynamiek en ingetogenheid wisselen elkaar af. Ik moet wel zeggen dat dit soort wat gladde songs niet direct aan mij zijn besteed waarbij 'Mother Europe' mij dan ook heel snel naar de tweede schijf deed grijpen.
En die tweede schijf is andere koek. Want op die schijf schuiven we op naar de regionen van de op klassieke leest geschoeide symfonische rock. Tijdens een eerdere samenkomst sprak Mandoki met de helaas beiden overleden giganten Greg Lake en Jon Lord. In dat gesprek bleek dat zij gedrieën een voorliefde hadden voor de klassieke muziek van de Hongaarse componist Bela Bartok. Het uit zeven delen bestaande 'Hungarian Pictures' is dan ook gebaseerd op de muzikale thema's van Bartok en gearrangeerd en vertaald naar symfonische rock zoals ik al zei maar ook hier schemeren jazzy akkoorden zo her en der door en niet te vergeten fracties van Hongaarse volksmuziek. Het is werkelijk prachtig wat er voorbijkomt in tracks als 'Utopia for Realists', 'Sessions in the Village' en 'Transylvanian Dances'. Het doet mij soms denken aan het bijna vergeten tweeluik 'Victor' uit de jaren '70 van Rigoni en Schoenherz, een symfonisch juweel dat ergens in al die decennia verloren lijkt te zijn gegaan. En ook op schijf 2 schittert een aantal grote namen waarbij wederom Dimeola en Helliwell opvallen.
Laat ik niet vergeten te melden dat het album tekstueel geengageerd is via de boodschap die Mandoki wil uitzenden, een boodschap van 'old rebels to the young rebels' om te strijden tegen uitsluiting van mensen, te vechten voor een betere wereld, zowel sociaal-economisch als milieutechnisch. De samenwerking van al die musici uit verschillende hoeken van de muziek, zelfs Peter Maffay (...) doet mee, kan derhalve symbool zijn voor een wereld zonder 'uitsluiting' van anderen.
Mandoki Soulmates hebben een geweldig werkstuk neergezet waarbij schijf 1 sterk is maar niet zozeer mijn 'cup of tea' terwijl schijf 2 briljante progressieve muziek laat horen gefundeerd op klassieke pilaren. Nu maar hopen dat de weldadige promoset zich terugbetaalt. Harry de Vries (09-2020)

Personnel (selection):
Leslie Mandoki (vocals, drums, percussion)
John Helliwell (saxes)
Al Dimeola (guitars)
Ian Anderson (vocals, flute)
Simon Phillips (drums)
Jack Bruce (vocals, bass)
Tony Carey (keyboards)
Cory Henry (keyboards)
Randy Breckers (horns)
Chris Thompson (vocals)
Bobby Kimball (vocals)


Discography:

Back To Myself (1982)
Strangers In A Paradise (1988)
People In Room No. 8 (1997)
Soulmates (2002)
Thank You! (2010)
Wings Of Freedom (2019)
Living In The Gap (2020)