'Circles'
Het postume album van Mac Miller

 
 
Door Stijn de Vries 

Ongeveer een jaar na de dood van de Amerikaanse rapper Mac Miller kreeg het publiek nog een laatste blik in de geest van de onrustige rapper met Miller's postume album 'Circles', dat op 17 januari 2020 werd uitgebracht. Malcolm James McCormick, beter bekend als Mac Miller, stierf aan een accidentele overdosis drugs op 7 september 2018 op 26-jarige leeftijd. In augustus, een maand voor zijn dood bracht hij het album ‘Swimming’ uit. Een album wat leek op een enorme sprong voorwaarts in zijn zelfontdekking. Helaas was hij door zijn vroege overlijden niet meer in staat om deze enorme sprong voorwaarts verder te realiseren. Het album ‘Swimming’ was het begin van een driedelig project. Het nieuwe postume album ‘Circles’ werkt als een metgezel en tegenhanger van het eerste album en voltooide één gedachte: ‘Swimming in Circles’. Een hoogtepunt van een carrière die is besteed aan verbetering, een passende epiloog voor een ambitieus leven.  

Een nauwe samenwerking aan de vroege versies van deze nummers tussen Miller en componist/producer Jon Brion, heeft ervoor gezorgd dat het album ‘Circles’ na Miller’s dood met grote toewijding afgemaakt is door Jon. Hoe ver en diep Miller zelf bezig was met het proces op het moment van zijn overlijden is onduidelijk maar het album klinkt als een voltooid werk of zo compleet als het kan zijn samen met het album ‘Swimming’. "Dit is een ingewikkeld proces dat geen goed antwoord heeft", schreef zijn familie in een uitgebreide brief op zijn Instagram op 8 januari 2020. "We weten gewoon dat Malcolm het belangrijk vond dat de wereld het hoorde".

Als ‘Swimming’ niet het beste album van Miller was, was het zeker wel het album waar hij als artiest en persoon tot zijn recht kwam. Zo zijn er momenten in het album van 2015 ‘GO: OD AM’ waar zijn rapskills het scherpst zijn, in het album van 2014 ‘Faces’ waar zijn meest ambitieuze ideeën zijn ondergebracht en in 2016 is het album ‘The Divine Feminine’ zijn meest diverse en complete project geweest. Toch was ‘Swimming’ het album wat een rapper liet horen die eindelijk zijn hoofd leeggemaakt had en zijn positie had gevonden in de maatschappij. ‘Circles’ biedt enige resolutie en helpt Miller’s laatste gedachten af te ronden. 

Miller leek ‘Circles’ zelf te zien als voltooiing van een lus. "My god, it go on and on. Just like a circle, I go back to where I’m from", rapt hij in zijn laatste nummer ‘So it Goes’ van het album ‘Swimming’ waar hij toe lijkt te werken naar het album ‘Circles’. Het album ‘Swimming’ ging vooral over goed zijn aan de oppervlakte oftewel voor de buitenwereld, maar van binnen worstelen met angst en depressie. ‘Circles’ gaat vooral over dat hij weet dat er iets te doen is aan die angst en depressie. Beide albums gaan over het leven met depressie, hoe de slechte dagen vooral lang zijn en de goede dagen snel voorbij gaan. Toch voelt de toon binnen het album ‘Circles’ een stuk optimistischer dan de toon binnen het album ‘Swimming’. 
Het beeld van een rommelige geest is vrijwel constant in Miller’s laatste nummers. Op de single ’Good News’ vergelijkt hij het herstelproces met de voorjaarsschoonmaak, wat geschikt is voor iemand die op de ‘herstelknop’ wil drukken. "Soms word ik eenzaam en niet wanneer ik alleen ben, maar vooral het moment wanneer ik in een menigten sta voel ik mij het meest alleen", rapt hij in het nummer ’Surf’. Een aangrijpend en pijnlijk besef voor iemand die zijn laatste jaren vooral doorbracht omringd door grote menigten van fans. Toch komt het als een soort openbaring "And I know that somebody knows me. I know somewhere, there’s home. I’m startin’ to see that all I have to do is get up and go’’. 

‘Circles’ zal nooit echt gezien worden als een volwaardig rapalbum omdat het meer tussen Lo-fi beat- en Indiefolk muziek zit. Nadat hij op het album ‘Swimming’ voor het eerst zoveel zong in plaats van rappen, trok hij deze lijn nog verder door in het album ‘Circles’ waarin hij bijna niet rapt. Dit was ook zijn hele gedachte en idee erachter, namelijk twee albums die elkaar in balans brengen. Zo tonen de weinige nummers die raps bevatten zijn liefde voor de vorm en zijn verbetering als schrijver. Op ‘Hands Me Downs’ rapt hij over onzorgvuldig bewegen en struikelen door steeds weer dezelfde patronen. ‘Hands’ is het enige volledige rapnummer van het album ‘Circles’. 

Miller was altijd al een jongen die geïnspireerd werd door John Lennon wat hier ook duidelijk te horen is. Rustige, ontspannen liedjes op zoek naar die exacte staat van zijn. Een goed voorbeeld is daar het nummer ‘Imagine’ van John Lennon van, waarin hij zingt "Imagine all the people sharing all the world". Zijn zoektocht naar de exacte staat van zijn, bij Lennon in de vorm is van ‘Peace’. Bij Mac Miller is het vooral de combinatie tussen de albums ‘Swimming’ en ‘Circles’ waarin hij op zoek is naar die exacte staat. In het nummer ‘Complicated’ zingt hij "For I start to think about the future, first can I please get through a day without any complications". 

Wanneer een jonge rapper of artiest overlijdt beginnen de fans de teksten vaak veel beter te begrijpen. Op zijn laatste album probeert hij alles wat doelt op een foute afloop in zijn muziek te laten verdwijnen. Hij zoekt naar een manier om zijn angsten en depressie te overwinnen en een weg te vinden. Het laatste album van Mac Miller is er een waarop hij grote voorwaartse sprongen maakte op het gebied van zelfontwikkeling. Helaas heeft hij dit nooit verder kunnen realiseren.