Wat een week ... CD

SIRKIS/BIALAS IQ - Our New Earth (2019)

Het tweede album  ...            
                                                                                     
... van de sinds 2014 bestaande band Sirkis/Bialas IQ, een dubbelaar uitgegeven door Moonjune Records, had even tijd nodig om te bezinken en te beklijven. Het is dan ook geen gemakkelijke kost. Ik moest vooral wennen aan de vocalen van Sylwia Bialas die met haar stem alle kanten op schiet en naar eigen zeggen haar stem als een instrument probeert te gebruiken. Ze doet mij zelfs af en toe aan een 'zingende' Yoko Ono denken ...
Asaf Sirkis (drums), Frank Harrison (keyboards) en Kevin Glasgow (bass) laten samen met Bialas in de tien tracks bijzondere fusion horen waarin jazz, klassieke invloeden, progressieve rock en folkmuziek uit Polen en het Midden Oosten elkaar ontmoeten. Erupties met een goede 'groove' worden afgewisseld met sferische fragmenten waarin veel emotie doorklinkt, dissonanten spelen de hoofdrol daarin. De band zoekt duidelijk nieuwe wegen op en slaagt daar meestal wel in.
Geef het in een mooie hoes gestoken en met een aanbeveling van Bill Bruford gesierde album de tijd, die tijd had ik ook nodig, om zijn waarde te laten bewijzen. Helemaal gewend aan de vocale uitspattingen van Sylwia Bialas ben ik echter nog steeds niet ... Harry de Vries (wat een week 01)