Wat een week ... CD

DISTRICT 97 -  Screens (2019)

Na wat personele ...

 

... wijzigingen na het vorige album 'In Vaults' (2015) is de Amerikaanse band District 97 weer helemaal terug. En hoe, nieuweling 'Screens' klinkt namelijk zeer energiek en fris, de heldere produktie werkt daar zeker ook aan mee.
De band, aanbevolen ooit door John Wetton en recent door Bill Bruford, speelt progressieve rock met een metalrandje - vooral door de sterke gitaarriffs - waarbij ik associaties heb met King Crimson, Dream Theater en Opeth. Al is dat slechts bij vlagen want de uitstekende zangeres Leslie Hunt geeft het geheel letterlijk en figuurlijk een andere toon. Zij beheerst de assertieve, felle vocalen maar weet zich daar waar nodig ook in te houden zoals in passages tijdens het hoogtepunt van het album, de elf minuten van 'Ghost Girl'. Verder grossiert de band in heerlijke beats en weet op gezette tijden de negen tracks ook een jazzy tintje mee te geven zoals in het uitstekende 'Sheep'. 
De kracht van District 97 zit in de afwisseling en de invloed vanuit diverse genres. Het zijn echter toch vooral de vocalen van Leslie Hunt die de band een eigen, onderscheidend smoel geven. Zoveel vrouwen komen we immers en helaas niet tegen in de progressieve rock en zijn belendende percelen. Een band om in de gaten te blijven houden! Harry de Vries (wat een week 30)