Nick Cave - Ghosteen (2019) 

Label: Bad Seed Ltd.
Bandsite:
https://www.nickcave.com/
Running Time: 37:32 + 29:46
 

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(max. score)


AFTERglow richt zich met name op progressieve rock, al verkennen we de grenzen van dat genre en gaan we ook weleens over de grens heen. Bovendien, wat is progressieve rock, waar begint en waar eindigt dat genre? Deze keer rekken we de grens wat verder op en is er aandacht voor de intrigerende kunstenaar en muzikant Nick Cave en zijn begeleidingsband The Bad Seeds. Cave heeft namelijk aan zijn imposante oeuvre wederom een waar meesterwerk toegevoegd, de dubbelaar 'Ghosteen'.
Nick Cave is niet de vrolijkste onder ons. Dat is goed te verklaren. Na zijn periode met drugsproblemen en wat al niet meer is hij anders tegen de wereld aan gaan kijken. De dood van zijn zoon in 2015, die onder invloed van drugs van een klif viel in Brighton in Engeland, heeft bij Cave en zijn vrouw vervolgens een nog groter en onmetelijk verdriet losgemaakt en als ik zijn teksten goed lees ook een schuldgevoel. Negatief geladen gebeurtenissen in het leven leiden bij muzikanten echter vaak tot een ongekende produktie van hoge kwaliteit. Cave is daarop geen uitzondering zoals zijn briljante 'Push The Sky Away', het album dat hij aan het maken was toen zijn zoon overleed, al aantoonde en nu ook 'Ghosteen' duidelijk maakt. Want wat een album is dit, waarop Cave alweer een stap verder is in het rouwproces en voorzichtig weer vooruit durft te kijken. Er schemert wat religie door in de teksten, wat ik aanvoel als een poging om via spiritualiteit 'contact' te krijgen met zijn zoon. Al zou het dan maar een placebo voor contact zijn, het helpt Cave blijkbaar want er schemert soms wat hoop door het drama heen, drama dat nog steeds aanwezig is.
Ik kan dit album niet zien als een samenwerking met The Bad Seeds, al zijn zij sporadisch wel aanwezig. Het is toch vooral een co-produktie van Nick Cave en Warren Ellis die o.a. zorgdraagt voor de synthesizertapijten die de bijna declamerende zang van Cave omfloersen. De elf composities komen over als een lament, een pastorale, een psalm die mij in al mijn vezels raakt en waarbij ik het maar moeilijk droog kan houden, sentimenteel als ik ben. Vooral bij de prachtige met 'koorzang' gelardeerde tracks 'Bright Horses' en het bijna kwartier van Hollywood', raak ik volledig van de wereld. Dat is toch een functie van muziek, de bedoeling van muziek, dat het emoties losmaakt. En dat is op 'Ghosteen' in iedere toon, in ieder akkoord het geval. Verwacht niet de Nick Cave van 10 jaar terug maar stel je in op een gewijde, zelfs voor wie het nodig heeft helende plaat. Dan ontrolt zich een absoluut meesterwerk. Harry de Vries (12-2019)

Personnel:
Nick Cave – vocals, piano, synthesiser, backing vocals
Warren Ellis – synthesiser, loops, flute, violin, piano, backing vocals
Thomas Wydler – drums
Martyn Casey – bass
Jim Sclavunos – vibraphone, percussion
George Vjestica – guitar

Discography (with The Bad Seeds): 
From Her to Eternity (1984)
The Firstborn Is Dead (1985)   
Kicking Against the Pricks (1986)
Your Funeral, my Trial (1986)
Tender Prey (1988)
Henry's Dream (1992)
Let love in (1994)   
Murder Ballads (1996)
The Boatman's Call (1997)
No More Shall We Part (2001)
Nocturama (2003)
Abattoir Blues /The Lyre of Orpheus (2004)
Dig, Lazarus, Dig!!! (2008)
Push the Sky Away (2013)
Skeleton Tree (2016 )
Ghosteen (2019)