SHORTTRACK
Een 'quick scan' van releases







Alan Simon- Chouans (2019)

Label Babaika Productions
Score 3 (out of 5 JoJo's)
                                                                               



Op dit weer prachtig vormgegeven album 'Chouans' van de Franse componist en muzikant Alan Simon verbeeldt hij deze keer de Franse Revolutie en dan vooral de donkere kant van deze omwenteling - 'the unknown pages' zoals hij op het promovel vermeldt - te weten de 300000 doden die vielen onder vooral boeren, priesters en edelen. Een aspect dat vreemd genoeg in alle historische beschouwingen minder aandacht krijgt. De focus ligt immers doorgaans op de politieke en maatschappelijke waarde van de revolutie.
Het is componist Simon's kwaliteit om dit soort historische gebeurtenissen muzikaal te verbeelden, zoals hij eerder o.a. ook deed met 'Excalibur' en 'Anne de Bretagne'. Hij laat zich daarbij altijd bijstaan door een keur aan muzikanten, orkesten en koren. Zo ook op 'Chouans'. En Alan Simon verstaat die kunst als geen ander. Produktioneel en muzikaal-technisch zijn Simon's projecten altijd perfect verzorgd en dat is ook nu het geval. Wat mij echter niet ligt is het theatrale, bombastische aspect in de muziek waardoor ik mij waan in een musical en musicals zijn nu eenmaal aan mij niet besteed. Voor wie daar wel van houdt plus geporteerd is van een puik stuk muziek gezet in een mooie produktie, kan 'Chouans' moeilijk een miskoop zijn.


Moonchy & Tobias- Atmosfere (2019)

Label Tiny Room Records
Score 2 (out of 5 JoJo's)




Tiny Room Records grossiert in bijzondere releases van wat minder bekende bands en artiesten. Doorgaans van hoog niveau. Van Todd Tobias werden door hen al eerder uitstekende albums uitgegeven die hier ook aandacht kregen. Multi-instrumentalist Tobias werkt op 'Atmosfere' samen met de Italiaanse zangeres (nou ja, zangeres ...) Pat Moonchy en dat had hij beter achterwege kunnen laten.
Deze samenwerking pakt wat mij betreft dramatisch uit. En dat is niet te wijten aan de prachtige en intrigerende soundscapes die Tobias neerzet. Hij verstaat, zoals bekend, de kunst om een filmische, enigszins psychedelische sfeer te realiseren en dat lukt hem wederom in de twaalf tracks van dit album. Moonchy verstiert deze sfeer echter met werkelijk tenenkrommende 'zang' die op sommige momenten ronduit vals is. Ik zal ongetwijfeld te horen krijgen dat het bewust a-tonaal is. U kunt mij wat, de zang is vals, detoneert met de muziek en weet daar dan ook op geen enkel moment verbinding mee te krijgen. En dat is jammer, want daarmee doet 'Atmosfere' Todd Tobias en de catalogus van Tiny Room Records tekort. 

Short Track by Harry 'JoJo' de Vries (09-2019)