Anna von Hausswolff - Dead Magic (2018) 

Label: Pomperipossa
Bandsite:
www.annavonhauswollf.org
Running Time:
47:36

Reviewer: Henk Vermeulen
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Anna Von Hausswolff brengt met 'Dead Magic' haar vijfde album uit. Eerder werd voorganger 'The Miraculous' (2015) hier al als 'Week CD' bekroond met een 'Peak Experience'. Hoewel deze nieuwe worp onmiddellijk herkenbaar is als Von Hausswolff en dezelfde hoge kwaliteit herbergt als haar voorganger, zijn de verschillen opvallend. Ook nu onheilspellende geluidscollages waarin kerkorgel en de door merg en been gaande stem van Von Hausswolff het frame vormen. Waar dat op 'The Miraculous' was geconstrueerd uit bij vlagen huiveringwekkend mooie melodieën, horen we nu elektronische geluidsexercities die gespeend zijn van elke mogelijkheid tot meezingen. Dat maakt de schoonheid van de composities er echter niet minder om. Bij de meeste van de vijf tracks wordt de schoonheid niet onmiddellijk prijsgegeven en is het even doorzetten. Uitzondering vormt de kippenvel opwekkende track 'Kallans Ateruppstanelse,' waarbij het intro overigens lijkt op een zusje van Pink Floyd’s 'Shine on Your Crazy Diamond'.
Voor de overige tracks is meer geduld nodig om de diepere emotionele betekenis te kunnen doorgronden. Zo riep het imposante kerkorgelgeluid van opener 'The Truth, The Glow, The Fall' bij mij aanvankelijk brave herinneringen op uit mijn kindertijd, waarin ik elke zondag mijn rooms-katholieke plicht vervulde door de ochtendmis bij te wonen. De majestueuze kerkorgelklanken die die herinneringen oproepen worden echter gaandeweg vergezeld en uiteindelijk vervangen door briljante, valse elektronische geluidseffecten waarna het emotionele gegil van Von Hausswolff het geheel compleet maakt en een beleving geeft als een horrorfilm. Het kunnen ervaren van de brille van deze track zal voor de meeste luisteraars meerdere luisterbeurten vergen.
De voortdurende evolutie van geluidsschakeringen brengt een risico met zich mee. In het ruim zestien minuten durende 'Ugly and Vengeful' bemerk ik dat ik na verloop van tijd de draad kwijtraak en hem niet meer terug kan vinden. De grote variatie aan geluidseffecten is avontuurlijk, rijk en interessant maar heeft vanwege het ontbreken van een duidelijke structuur uiteindelijk als gevolg dat de effecten in de vergetelheid raken en in een bodemloze put belanden.
Los van deze omissie is 'Dead Magic' een buitengewoon interessant, duister, zwaar 'doom' album dat behalve sfeervol ook vernieuwend klinkt, ondanks de referenties aan grootheden als Kate Bush, Sigur Ros en Pink Floyd! Henk Vermeulen (06-2018)


Personnel:
Anna Von Hausswolff - pipe organ, Mellotron, vocals
Filip Leyman - synthesizers
Karl Vento - guitar
Joll Fabiansson - guitar
David Sabel - bass guitar
Ulrik Ording - drums

Discography: 

Singing from the Grave (2010)
Ceremony ( 2012)
Kallan ( 2014)
The Miraculous (2015)
Dead Magic ( 2018)