Wat een week ... CD

ANNA VON HAUSWOLFF - The Miraculous

'An Electronic Instrumental Composition'...

 

... zo luidde de ondertitel van Lou Reed’s ‘Metal Machine Music’, de moeder aller noise rock. De Zweedse (kerk)organiste met de prachtige naam Anna Von Hausswolff maakt ook noise rock. Ze maakte al vijf albums waaronder het onlangs uitgebrachte, in de muziekpers uitstekend ontvangen ‘Dead Magic’. Echter, waar de geluidscollages bij Reed te omschrijven zijn als ongeorganiseerde herrie, klinkt de noise bij Von Hausswolff vooral georganiseerd!
Dat geldt ook voor het prachtige ‘The Miraculous’ (2015), het voorlaatste album. De Scandinavisch-arctische geluidscollages zijn met gevoel gedoseerd en zijn verpakt in aangrijpende melodieën. Het album grijpt je daardoor vanaf de opening – een repeterend onheilspellend science fiction geluid - bij de kladden om je na 50 minuten in totaal verbijsterde toestand pas weer los te laten. Weerstand bieden tegen de neiging om het album onmiddellijk weer op te zetten is kansloos.
Naast de zorgvuldig geconstrueerde geluidscollages horen we een indrukwekkend kosmisch geluid dat Von Hausswolff met haar kerkorgel creëert en de bijzondere wijze waarop zij haar stem gebruikt. De intelligente combinatie van deze elementen is zo origineel dat met recht gesproken kan worden van een nieuw genre. Doom, industrial, psychedelica en artrock, zijn de etiketjes die als eerste opdoemen om Von Hausswolff’s geluid te omschrijven. Met dank aan  Brian Eno, Pink Floyd,
The Velvet Underground, Black Sabbath, Kate Bush, Bjork en Sigur Ros. Een 'Peak Experience' waardig! 
Henk Vermeulen (wat een week 12)