Wat een week ... CD

CROSS & JACKSON - Another Day (2018) 

King Crimson en VDGG...

 

... dat zijn de belangrijkste werkgevers geweest van violist David Cross en saxofonist David Jackson. Cross in de periode van o.a. 'Larks Tonques in Aspic' (1973) en 'Starless and Bible Black' (1974) en Jackson tot de reünie van Van der Graaf Generator in 2005.
Deze twee illustere instrumentalisten hebben de virtuoze handen ineengeslagen en dat resulteert in 'Another Day' waarop de invloeden van genoemde bands te horen zijn, zoals in de sterke opener 'Predator', maar ook jazzreferenties en in 'Last Ride' meen ik zelfs de ruimtelijke invloed van de latere Gong te ontwaren. De mannen kunnen nog spelen als de beste en worden vakkundig ondersteund door Craig Blundell (drums, o.a. Steven Wilson, Frost*) en Mick Paul (bas, o.a. David Cross Band). De twaalf zonder uitzondering uitstekende tracks zijn in een prachtige, transparante produktie gestoken door Jake Jackson, inderdaad de broer van. 
'Cross & Jackson' verrassen met een fris album dat boeit van begin tot eind. Ook live schijnen zij te overtuigen. Hou de concertlijsten dus in de gaten! Harry de Vries (wat een week 11)