Wat een week ... CD

CAIRO -  $@Y (2017)

Eigentijdse progrock ...

 ... dat laat de Engelse band Cairo - niet te verwarren met hun niet meer bestaande jaren '90 naamgenoot - onder de bezielende leiding van Rob Cottingham (o.a. Touchstone) horen op hun debuut. En hoe, een waar topalbum.
Het in een geweldige productie gehulde '$@Y' beweegt zich in de contreien van Anathema, met vleugjes Rush, Genesis en Ayreon maar laat vooral een eigen gezicht zien. Waaruit bestaat dat dan? Lastig te zeggen, het is het geluid, de electronica, de zang van Cottingham en van zangeres Lisa Driscoll, de composities, de speltechnische vaardigheid van het vijftal, de dynamiek. In ieder geval klinkt het fris, het tintelt, het visualiseert, het zet aan tot nog een keer beluisteren en nog een keer en nog een keer. 
Dertien kakelverse, sterke composities, melodieus, fel, dan weer fragiel met als uitschieters 'Shadow's Return' en 'Nothing to Prove', ook in de reprise. Het commerciëler  'Katrina' is een cesuur want daarna neemt men wat gas terug in de briljante tracks 'Random Acts of Kindness Part 1' en het emotievolle 'Back From The Wilderness'. Niet voor niets is het niemand minder dan Steve Hackett die band en album aanprijst. En terecht. '$@Y' eindigt zonder twijfel hoog in de eindejaarslijst. Harry de Vries (wat een week 36)