Wat een week ... CD

SIMON PHILLIPS - Protocol 4 (2017)

Veelgevraagd sessiedrummer ...

 ... soms wat langer in een band zoals bij Toto en op gezette tijden roert Simon Phillips zich ook via het uitbrengen van soloalbums. Dit is nummer 4 in de serie 'Protocol' al kan Protocol ook worden gezien als een band, nu bestaande uit Greg Howe (gitaar), Ernest Tibbs (bas) en Dennis Hamm (keyboards).
Er komt wat de huiskamer in zeg als 'Protocol 4'
onder de laser ligt. In een ruimtelijke productie waarbij iedere partij goed in de mix staat, laten deze vier giganten hun kwaliteiten optima forma horen. Natuurlijk, het is 'muzikantenmuziek' met veel solo's en tegen elkaar inspelen. De 9 tracks zitten echter ijzersterk in elkaar. Het is jazz-rock, vooruit fusion, waarbij associaties met Allan Holdsworth, Weather Report en Brand X opduiken. In 'Interlude' en 'Phantom Voyage' neemt men gas terug en dan drijven er ook wat 'world music' ingrediënten in de jazz-rocksaus.
Simon Phillips laat horen nog steeds een toonaangevende drummer te zijn die alle facetten van het vak beheerst. Wat wil je als je ziet waarmee hij samen speelde al die decennia. 'Protocol 4' is een ijzersterk instrumentaal album, een 'Peak Experience' waard, dat nog vaak zal worden opgezet. Harry de Vries (wat een week 36)