Wat een week ... CD

ROBERT PLANT - Carry Fire (2017)

Stilstand is achteruitgang ...

 ... is ook de mening van Robert Plant. Zo zingt hij in 'New World' "escape the old world, embrace the new world". Wil Jimmy Page een hereniging van Led Zeppelin, Plant bewandelt liever andere, nieuwe wegen. Met zijn Sensational SpeceShifters, zoals op het sterke 'Lullaby .. and the Ceaseless Roar' (2014), en ook nu weer op 'Carry Fire'.
Zijn terugkeer naar de 'countryside' van Wales, waar in de jaren '70 ook songs van Led Zeppelin werden gecomponeerd, heeft de folkinvloed in zijn muziek vergroot. Dat was nog wat meer op het vorige album te horen maar ook hier, vermengd met rock, jazzy akkoorden, dromerige klanken en licht experiment ('Keep It Hid') vooral door toetsenist John Baggott. Tien sterke songs met als uitschieters 'The May Queen', het prachtige 'Season's Song', het broeierige 'A Way With Words' en het Oosterse titelnummer. Eén zwakke song: de onnodige herbewerking van 'Bluebirds Over The Mountain' in samenzang met Chrissie Hynde.
Getooid in een mooie hoes met een foto van Robert Plant met een lichtval alsof Rembrandt zichzelf geschilderd heeft, toont 'Carry Fire' de inspiratie en creativiteit die Plant nog steeds volop heeft, geholpen door de frisse kijk op muziek van zijn relatief jonge kompanen. Kom op Jimmy, sla ook eens links- of rechtsaf! Harry de Vries (wat een week 35)