John Wetton - Akustika I & II (2017) 

Label: Primary Purpose/Cherry Red Records
Bandsite:
http://www.johnwetton.com/
Running time:
115:51
 

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


De afgelopen jaren is de markt overspoeld met verzamelalbums en liveregistraties van John Wetton. Kwalitatief niet altijd even goed en vaak met songdoublures, soms zelfs op hetzelfde album. Dat is nu deels ook het geval maar het niveau op 'Akustika/Akustika II' is hoog. Het kan ook zijn dat de ontijdige dood van 'de stem van de prog' begin dit jaar mij anders naar deze dubbelaar doet luisteren. Hoe dan ook, het gebodene is prima te verteren en bestaat uit een remaster van 'Akustika' uit 1996 en een nog niet eerder verschenen concert uit 2005. Door John nog vlak voor zijn overlijden geselecteerd.
John Wetton treedt op beide schijven in zijn eentje op, gewapend met gitaar en keyboards en soms een voorgeprogrammeerde partij. Gitaar spelen en tegelijkertijd keyboards lijkt mij namelijk onmogelijk. Wetton alleen op het toneel heeft ook iets tragisch: of is het 'alleen' maar niet 'eenzaam' zonder band?
Schijf 1 bevalt mij het best, toe te schrijven aan het zuivere en hardere geluid, en bevat 12 tracks opgenomen in Amerika in 1995. Wetton is uitstekend bij stem,
zingt assertief maar schakelt met gemak naar fragiele ingetogenheid, speelt sterk gitaar en er zijn prachtige toetspartijen te horen. De uitvoeringen en min of meer in elkaar overlopende tracks '30 Years', 'Only Time Will Tell' en 'Book of Saturday' zijn prachtig. Maar ook 'Rendez Vous 6:02' is een uitschieter. 
Ook de tweede schijf met 15 tracks kent zijn hoogtepunten. Het geluid is wat minder gepolijst en iets te zacht, maar daar is uiteraard wat aan te doen. Met indrukwekkende uitvoeringen van o.a. 'Emma', 'Starless' en 'The Nightwatch'. Een tweede keer de lofzang 'Voice of America' had voor mij niet gehoeven. Maar de doublures 'Book of Saturday' en 'Rendez-vous 6:02' bijvoorbeeld weer wel. Wetton lijkt 10 jaar later iets meer moeite te hebben met het hoog maar de vocale kwaliteit ligt bij Wetton op dat moment nog steeds veel hoger dan bij veel hedendaagse zangers in het proggenre.
'Akustika-Akustika II' is een prachtig album, een terechte hommage aan een ikoon uit de progressieve muziek, die ons veel te vroeg verliet maar ons 'opzadelde' met een zaligmakende en ongeëvenaarde nalatenschap vanuit King Crimson, UK, Asia, Icon en zijn solowerk. Thanks John! Harry de Vries (10-2017)

Personnel: 
John Wetton - guitars, keyboards, vocals

Discography (solo, studioalbums): 
Caught In The Crossfire (1980)
Jacknife (1991)
Voice Mail (1994)
Battle Lines (1994)
Chasing the Dragon (1995)
Arkangel (1998)
Nomansland (1999)
Sinister (2001)
Rock of Faith (2003)

One Way Or Another (2003)
Amata (2004) 
Agenda (2006)