CC Grand - Birds (2016)

Label: CCGrand
Bandsite:
www.ccgrand.com
Running Time:
45:35

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


De Vlaardingse band CC Grand maakt naar eigen zeggen Americana met een pop- en soulrandje en timmert al een aantal jaren live aan de weg. Ik heb dit 5-tal een aantal keren live mogen aanschouwen en dat beviel mij uitstekend. Lukt het de band om het aanstekelijke live enthousiasme ook via studio-opnames over te brengen?
Dit 11-track album trapt af met het country georiënteerde en sterke 'Hold It' dat gemakkelijk in het gehoor ligt. Wat direct opvalt is het uitstekende geluid, de goede stem van Corvin Silvester, de lekkere baslijnen van Remus Aussen en het ronkende orgeltje van Gerben Lodder dat wat mij betreft, ook in de overige tracks, wel wat prominenter in de mix had mogen staan. Wat volgt is direct een hoogtepunt van het album: het ingetogen beginnende maar zich al snel via een lekker themaatje en refrein opbouwende 'Rich Man', aan het eind versierd met een spannende gitaarsolo van Silvester.
'Lies' is ook al zo'n nummer dat aanzet tot meezingen. In de wat meer up-tempo nummers doet de muziek mij soms denken aan Bruce Springsteen maar dan wel in de 'light' versie.
Daarna zakt het album tijdelijk wat in met het tekstueel zoetsappige maar bluesy 'Everything', het al te gemakkelijke 'Chasing Changes' en het eendimensionale met een lullig pianothemaatje 'gezegende' niemendalletje 'Kiss Me'. Gelukkig herpakt de band zich met het slepende titelnummer waarin een prima saxsolo te horen is van Dick Ronteltap. En men is weer helemaal terug met 'Saddle' dat een lekkere groove kent en een geweldige gitaarsolo van Silvester bevat. Het album werkt naar het einde toe met de ballad 'Light Your Hearts', het intrigerende 'All There Ever Was' en het donkere 'Closing Time'. 
Alles overziende beweegt de band zich toch vooral in het popidioom. Ik vind de Americana ingrediënten wat aan de magere kant en had eerlijk gezegd liever meer invloed willen horen van Americana's als Richmond Fontaine of Phosphoresecent. Desondanks heeft CC Grand met 'Birds' met hoorbaar plezier een afwisselend debuutalbum afgeleverd dat een prima kennismaking biedt met de kwaliteiten van de band. Op weg naar een vervolg zou ik willen zeggen! Harry de Vries (01-2017)

Discography:
Birds (2016)

Personnel:
Corvin Silvester - lead vocals, electric guitar
Rutger van Houwelingen - acoustic guitar, backing vocals
Stefan Bakker - drums
Remus Aussen - bass guitar
Gerben Lodder - keyboards, backing vocals
Guests:
Dick Ronteltap - saxophone, backing vocals
Anna Hoekstra - backing vocals