Wat een week ... CD

NUCLEARTE - Endo (2016)

Interessante maar vreemde ...

... muziek laat het Italiaanse viertal Nuclearte horen op het derde album 'Endo'. Aangezien we voor de duiding altijd op zoek zijn naar etiketten plak ik er maar de sticker 'progressieve world music' op.
Wat we horen is door de stem van zangeres Ramya gedomineerde etnische prog, Deze Italiaanse zingt in een taal die mij niet bekend is, wellicht zelfs een eigen taal is. Het geheel doet Oosters aan maar toch ook weer niet. De prachtige keyboards - het album is toch al gezegend met een uitstekend geluid - en de dance-achtige ritmes doorbreken die Oosterse associatie echter met enige regelmaat. Waardoor ik op een aantrekkelijke manier op het verkeerde been wordt gezet. Opener 'Argla' is werkelijk wonderschoon. Maar dat geldt ook voor 'Al Akay' en 'Ater Tumti'. Ach eigenlijk geldt het voor alle tien tracks. 
'Endo' is een verrassende en sterke release van Black Widow Records. Als het album iets eerder ontvangen zou zijn, zou het wellicht een kans hebben gemaakt op plaatsing in de Eindejaarslijst 2016. Harry de Vries (wat een week 01)