Wat een week ... CD

DBA - Suburban Ghosts (2015)

Nog maar net bijgekomen ...

... van David Bowie's verscheiden en een bijbehorend tribute weekend in de Schiedamse theaters, gaat het recenserend leven verder. Dit keer met het tweede album van Downes Braide Association.
Geoff Downes kennen we natuurlijk van The Buggles en Yes. Chris Braide is wat minder bekend maar is producer, zanger met een sterke strot en neemt hier samen met Downes de keyboards voor zijn rekening. DBA maakt AOR met een prograndje of, zoals u wilt, prog met een AOR-randje. Zoals Toto dat kan en Asia. Elf bij eerste kennismaking oppervlakkig aandoende composities die een sterke melodielijn bezitten maar wel degelijk meerdere lagen bevatten, lagen die zich pas na herhaalde beluistering ontvouwen. Zoals in de sterke opener 'Machinery of Fate', in de twee 'parts' van het titelnummer en zelfs in het ook op EP uitgebrachte en aanstekelijke 'Dreaming of England' dat uitnodigt tot meezingen. 
Na de première van 'Suburban Ghosts' in de huiskamer ging niet direct de vlag uit. De waardering kwam per luisterronde. Gewoon een sterk werkstuk, zonder zwakke momenten, perfecte productie, met verantwoorde, gemakkelijk in het gehoor liggende rock met diepgang. Harry de Vries (wat een week 02)