Wat een week ... CD

LEAP DAY - From the Days of Deucalion 2 (2015)

Heerlijk album ...

... dit vervolg op 'From the Days of Deucalion Chapter 1' van de Nederlandse band Leap Day. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het eerste hoofdstuk heb gemist. Mijn laatste contact was via het prima 'Awaking the Muse' uit 2009. Maar wat nu onder de laser ligt smaakt met terugwerkende kracht naar meer.
Leap Day bestaat uit musici die hun sporen hebben verdiend in de prog- en symfoscene via bands als Flamborough Head, Nice Beaver en Trion. Op deze nieuweling laten zij traditionele prog horen, beïnvloed door Genesis, IQ en Marillion. Het concept is gebaseerd op het werk van de psychiater Velikovsky. Het resultaat is een smaakvol werkstuk waarin krachtige melodielijnen worden afgewisseld met prachtige solo's op toetsen (Waalkens en Van Engelenburg) en imponerende gitaarstrepen van Eddie Mulder. Rothery en Hackett waren overal rond zoals in mijn favoriet 'Amathia (Homo Ignoramus)'.
Leap Days heeft een sterk tweede hoofdstuk afgeleverd. Jammer is dat dit soort bands nooit echt doorbreken. Het doorzettingsvermogen van de leden lijdt er echter niet onder. Dat geeft aan dat zij hun motivatie en plezier halen uit het samen maken en spelen van muziek. En dat is op dit sterke album goed te horen. Harry de Vries (wat een week 03)