Wat een week ... CD

RYLEY WALKER - Primrose Green (2015)

Aan de liefhebbers van ...

... John Martyn - met name ten tijde van Grace and Danger (1980) - en Nick Drake kan 'Primrose Green' van Ryley Walker van harte worden aanbevolen. Beluistering van dit album kan niet anders dan tot de conclusie leiden dat Walker sterk is geïnspireerd door het werk van de beide overleden giganten. Drake komt ondermeer voorbij in het met strijkers getooide 'The High Road'. Die track lijkt zo van Drake's 'Five Leaves Left' (1969) te komen. En Martyn lijkt zelfs de vocalen voor zijn rekening te nemen - maar het is toch echt Walker - in het sterke, in een climax eindigende 'Sweet Satisfaction'.
Er ontspon zich wel een discussie op de burelen van AFTERglow of dit album in de prog of non-prog jaarlijst 2015 zou moeten staan. Van de kwaliteit waren we overtuigd maar is het progressieve rock? De conclusie was 'ja'. De folk en country van Walker worden namelijk gelardeerd met een psychedelisch sausje, af en toe wat Canterbury-invloed door de elektrische piano en ik meen zelfs relikwieën van Soft Machine terug te vinden in 'Love Can Be Cruel'.
Nou ja, hoe dan ook en in welk hokje dan ook: 'Primrose Green' is een imponerend werkstuk dat in de progjaarlijst van collega Henk Vermeulen op drie eindigde! Harry de Vries (wat een week 01)