Wat een week ... CD

REDSHIFT - Life to Come (2015)

Als je elektronische muziek ...

... speelt ben je logischerwijze schatplichtig aan ikonische grondleggers als Tangerine Dream en Klaus Schulze. Dat geldt ook voor Redshift. Al was het alleen maar door het veelvuldig gebruik van Moogs en Mellotrons en weldadige sequences.Toch tappen deze Engelsen uit Londen uit een ander vaatje. 
Redshift bestaat sinds half jaren '90 en opereert in wisselende bezettingen met als constante factor Mark Shreeve. Dat andere vaatje is bij Redshift vooral gevuld met donkere, dreigende en mystieke klanken. Opener 'Soft Summer Rain' is dan ook niet voor tere zieltjes die van vrolijke muziek houden. Maar wat knalt dat de kamer in. En wat maakt het indruk als je dat aan bezoek laat horen. Het andere vaatje is ook gevuld met meer spanning. De albums van Shreeve c.s. zijn toch aanzienlijk spannender en dynamischer dan wat genoemde voorlopers het laatste decennium hebben uitgebracht. 
Inmiddels telt de catalogus van dit collectief vijftien albums waarvan mijn favorieten 'Ether' (1998) en 'V-Halo' (2002) zijn. Daar is met de zeven ijzingwekkende tracks van 'Life to Come' een favoriet aan toegevoegd. Een beetje eindejaarslijst zal niet om dit werk heen kunnen.Harry de Vries (wat een week 46)