Wat een week ... CD

SLIVOVITZ - All You Can Eat (2015)

Buitengewoon avontuurlijk ...

... en veelzijdig in haar afwisseling zijn de 8 composities op 'All You Can Eat', het vierde album van het Italiaanse jazzrock septet Slivovitz. Moonjune Records omschrijft deze muziek uit Napels als “progressive gypsy eclectic jazz”. Progressief is de muziek zeker, want zij is gespeend van elk cliché uit de traditionele jazzrock. Eclectisch is het ook. Het gypsy-gehalte imponeert met name door het bij vlagen ontroerende akoestische en electrische vioolspel van Riccardo Villari.
Behalve de genoemde kwalificaties kan nog een veelheid aan additieven genoemd worden om de veelzijdigheid van de band aan te duiden (o.a. psychedelisch, oriëntaals, funky, postrock). Het is de ongelooflijke afwisseling aan stijlen en instrumentaria - zowel tussen als binnen de composities - die indruk maken waardoor het de luisteraar onmogelijk wordt gemaakt om na afloop niet onmiddellijk de schijf weer op te zetten. Bij beluistering doemen veel associaties op waardoor men waarschijnlijk is geïnspireerd zoals Miles Davis, Weather Report, Frank Zappa, Soft Machine, Mahavishnu Orchestra en zelfs Toots Thielemans.
Slivovitz heeft met zijn instrumentenpalet (naast een solide ritmesectie: alt- en tenor sax, trompet, viool, gitaar en harmonica) een rijk album met vele lagen gecreë
erd dat bij elke luisterbeurt nieuwe ontdekkingen oplevert. Het album zal hoge ogen gaan gooien in mijn eindejaarslijst. Dat staat reeds vast! (Henk Vermeulen, wat een week 45)