Todd Tobias - Tristes Tropiques (2015) 

Label: Tiny Room Records
Bandsite: https://toddtobiasmusic.bandcamp.com/
Running Time: 43:31
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


'Tristes Tropiques', het nieuwe album van multi-instrumentalist en producer Todd Tobias, gaat over verdwenen culturen. Het kan zijn dat er op die plekken inmiddels andere mensen wonen die dat verleden niet kennen of zijn vergeten: "but somehow the forest, the river, the island, the desert or the mountain remembers". Hoewel van een andere orde, kijk ik op die manier ook naar mijn meer dan honderd jaar oude huis: wie hebben er gewoond, wat is er allemaal gebeurd? De muren weten het nog. En ooit zullen wij er ook niet meer wonen. Is er iemand die zich dat op termijn zal herinneren? Wellicht. De muren in ieder geval. 
Al eerder gaf ProgLog AFTERglow aandacht aan deze artiest, producer van o.a. Guided By Voices, via zijn prima werkstuk 'Impossible Cities' (2014). Die verdwenen culturen visualiseert Tobias in twaalf indrukwekkende ambient tracks. Sommige zijn miniatuurtjes en hadden langer gemogen. Andere klokken rond de vijf minuten. De composities doen mij denken aan het werk van John Zorn, vooral zijn 'Filmworks'-cyclus, en heel af en toe aan Brian Eno. Donkere en melancholische tracks, inclusief samples, die vernuftig in elkaar steken en mij intrigeren en emotioneren.  
Ik werd het album ingezogen door de onheilspellende vocale (?) klanken van opener 'Malayakolum (Rising Sun)' en hoe schitterend, bijzonder en meerdimensionaal klinken 'Xingu', 'Suvarnabhumi' en 'Marayoor'! Of het aan Peter Gabriel ('The Last Temptation of Christ') refererende 'Djado'. Anders-dan-anders ambient maar wel van de bovenste plank. Dat geldt voor alle tracks. Ik zou Todd Tobias weleens met Brian Eno, juist omdat Eno op een ander ambient spoor zit, willen horen samenwerken! 
'Tristes Tropiques' is evenals zijn voorganger uitgebracht op het relatief nieuwe Nederlandse label Tiny Room Records dat ook werk van o.a. The World of Dust uitgeeft. Het label zit in, zoals zij zelf zeggen, nichemarkten. Gelukkig maar, buiten de 'mainstream' wordt immers prachtige muziek gemaakt. Daar is deze beeldschone nieuweling van Todd Tobias een uitstekend voorbeeld van. Harry de Vries (07-2015)

Personnel:
Todd Tobias - all instruments, samples, production


Discography:

Night Above Ground (2012)
Medicine Show (2012)
Todd's Remains (2014)
Impossible Cities (2014)
Impossible Cities 2 (2014)
Moorea (2015, EP)
Tristes Tropiques (2015)