Wat een week ... CD

STEVEN WILSON - Hand.Cannot.Erase.(2015)

De uitwassen ...

...
van de geïndividualiseerde maatschappij
worden door Steven Wilson als uitgangspunt genomen bij het op muziek en tekst gezette tragische verhaal van de jonge en succesvolle Joyce Vincent, die plots van de sociale radar verdween en uiteindelijk twee jaar dood in huis lag.
Wilson is een cultheld die inmiddels ook bij het grotere publiek in beeld is gekomen. De vraag is of je daar, los van commerciële voordelen, blij mee moet zijn. Maar Wilson verloochent zich niet zo snel. Die loopt ongestoord en onverdroten zijn eigen weg.
Zijn vorige albums 'Grace for Drowning' (2011) en 'The Raven' (2013) waren okay maar doordrenkt van progretrospectieven. Dit nieuwste album klinkt beduidend eigentijdser en is in mijn ogen briljant. Ondersteund door een geweldige band (Minneman, Govan, Holzman, Beggs, Travis) zet Wilson elf intrigerende composities neer die het dramatische verhaal beeldend neerzetten en door de relatief toegankelijke melodische thema's rap in het voorhoofd zitten en blijven. Uiteraard verpakt in een geweldig, vol en helder geluid.
Droogt de creativiteit van deze honderdduizendpoot ooit op? Als ik naar 'Hand. Cannot. Erase.' luister hoop ik het niet. Wat een werkstuk! Een 'Peak Experience!' Harry de Vries (wat een week 11)