TESLA MANAF - Tesla Manaf (2015) 

Label: Moonjune Records
Bandsite: http://teslamanaf.com/
Running Time: 78:49 (36:48 + 42:21)
Reviewer: Henk Vermeulen
Score: 
 (out of 5 Jojo's)


Deze uitgave van Moonjune Records biedt een kennismaking via twee albums met de veelzijdige muziek van Tesla Manaf, een Indonesische gitarist. Het begrip 'veelzijdigheid' moet wel gerelativeerd worden want de albums vallen binnen de categorie '(Indonesische) jazz'. Eerder besteedde ProgLogAFTERGlow al aandacht aan Indonesische jazz via het werk van Simak Dialog en Dewa Budjana. Ook bij Manaf springt, net als bij genoemde voorgangers, de integratie van typisch westers georiënteerde jazz(rock) en de bij vlagen folkloristische, oriëntaalse klanken het meest in het gehoor. De twee albums verschillen qua karakter en sfeer echter zodanig dat met recht van een veelzijdig artiest gesproken kan worden.
Bovendien kan Manaf voortreffelijk gitaar spelen. Omgeven door een keur aan getalenteerde muzikanten is het resultaat op beide albums uiterst origineel, verfrissend en inspirerend. De ene keer staat het subtiele, bij vlagen virtuose gitaarspel van Manaf op de voorgrond om even later weer afgewisseld te worden door energiek koperwerk (o.a. klarinet, trompet, fluit, saxofoon en diverse traditionele Indonesische instrumenten). Dit alles solide ondersteund door avontuurlijke keyboards en een betrouwbare ritmesectie.
De CD begint met het zeer experimentele en jongste album van Manaf met de dubbelzinnige titel 'A Man’s Relationship with his Fragile Area' (2014). Om het genot van de gedurfde, zeer complexe composities op dit album te mogen smaken zijn wel enkele luisterbeurten nodig. De muziek kan het best omschreven kunnen worden als verhalen die op noten zijn gezet om vervolgens op zeer idiosyncratische wijze vertaald te worden door diverse instrumenten. Een soort moderne, experimentele variant van Peter en de Wolf van Prokofjev. Zoals gezegd is er enig geduld nodig om de brille te vatten maar dan heb je ook wat. Referenties aan giganten uit de progressieve (jazz)rock zoals de latere Soft Machine, King Crimson en ook Frank Zappa in zijn jazzperiode zijn nooit ver weg. Maar bovenal is het de veelzijdigheid, de afwisseling en de resulterende spanning die als uiterst origineel imponeren.
Het tweede album 'It’s All Yours' is een uit acht componenten bestaande suite die veel gemakkelijker in het gehoor ligt. Ook hier horen we de brille van Manaf’s gitaarspel en de avontuurlijke afwisseling met koperwerk maar zijn de bij vlagen kippenvelopwekkende melodieën direct herkenbaar en de ritmes vertrouwd. Bovendien is Manaf er op dit album in geslaagd om traditionele jazzklanken op aantrekkelijke wijze af te wisselen met een meer experimenteler geluid. Een heerlijk album om na het draaien onmiddellijk weer op te zetten!
Ik ben erg benieuwd hoe Tesla Manaf en zijn band live klinken. Het wachten is dan ook op een Nederlandse toernee. Henk Vermeulen (03-2015) 


Personnel:
'A Man’s Relationship with his Fragile Area'
Tesla Manaf - guitar
Rudy Zulkarnaen - contrabass
Hulhul - clarinet,trumpet,pencak,Indonesian flute
Desal Sembada -  drums

Gega Mesywara -  contrabass
'It’s All Yours'
Tesla Manaf - guitar
Gega Mesywara - contrabass
Yd Nafis - keyboards, synthesizer
Dani Irayana - drums
Mumu - soprano sax, flute
Zaky - vocal
Adrian Firdaus - gangsa
Dewa made Premama -  gangsa
William The Putra - kantil
Wisnu Pramadi -  kantil
Gede Darma Raharja - kantil


Discography:

Grace Tesla (2010)
DIGThis (2011)
It's All Yours (2011)
A Man's Relationship with his Fragile Area (2014)
Tesla Manaf (2015)