Wat een week ... CD

GONG - Flying Teapot (1973)

Daevid Allen is op reis gegaan …

... naar Planet Gong. Vrijdag 13 maart overleed hij aan kanker. Een dood die hij in februari persoonlijk aankondigde aan zijn fans die hij steevast "kookaburra's" noemde oftewel 'lachvogels'.
Daevid Allen, legendarisch figuur, anti-establishment, onafhankelijk denker, bewaker van het hippiedom, oprichter van Soft Machine en Gong. Van dit soort mensen zijn er veel te weinig. Ik heb hier gekozen voor het geweldige 'Flying Teapot' (1973) maar het had net zo goed 'Camembert Electrique' (1971), 'Angel's Egg' (1973) of 'You' (1974) kunnen zijn. Albums die iedere serieuze 'kookaburra' in de kast moet hebben staan. Of het uit 2009 stammende '2032' dat ook prima te pruimen valt.
Aan het nieuwste album 'I See You' ben ik nog niet toegekomen. Dat gaat zeker gebeuren. Allen's muzikale legaten moeten in ere worden gehouden. Gong gaat naar ik meen door, al lijkt mij dat lastig zonder dit boegbeeld. Laten we hopen dat Daevid in 'outer space' samen met Hugh Hopper, Elton Dean, Kevin Ayers en Pierre Moerlen wederom mooie muziek gaat maken. Harry de Vries (wat een week 10)