FRACTAL MIRROR - Garden of Ghosts (2014) 

Label: Third Contact
Bandsite: www.fractalmirror.net
Running Time: 64:04
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
 (out of 5 Jojo's)


Met de deur in huis vallend: de Nederlandse band Fractal Mirror heeft met 'Garden of Ghosts' een prachtig, warm tweede album afgeleverd. Niet grensverleggend maar professioneel en indrukwekkend kleurend binnen de lijntjes die de prog- en symfonische rock de afgelopen decennia hebben getrokken.
Wat mij bij beluistering ten eerste raakte zijn de pakkende melodielijnen die de band neerzet. Opener 'House of Wishes' is daarvan een geweldig voorbeeld. Lijnen die af en toe worden verlaten voor intermezzi of solo's maar die altijd weer worden teruggevonden en daarmee structuur geven aan de elf composities. Ten tweede springen de heerlijke keyboards van o.a. Leo Koperdraat in het oor die met name zorgen voor de warmte die het album uitstraalt. Ten derde intrigeren de teksten, grotendeels van de hand van drummer Frank Urbaniak. Zij handelen vooral over het krimpen van de tijd met het ouder worden en sluiten goed aan bij gedachten die ik als 56-jarige ook met enige regelmaat heb: het verleden wordt steeds groter, de toekomst steeds kleiner, wat is er allemaal gebeurd, de verloren liefdes, het lichaam dat af en toe tegensputtert, het ouderschap en de vrienden en familie die inmiddels overleden zijn. Maar ook onze nietigheid in het heelal en de invloed van technologie en 'social media' op relaties komen voorbij.

Wat ik mij ook afvroeg is hoe je het als Nederlandse band voor elkaar krijgt om een aantal illustere namen te strikken. Zoals Brett Kull die het album niet alleen produceerde maar ook o.a. gitaar speelt en zijn maatjes van Echolyn (Weston, Ramsey en Wyatt) meenam. En wat te denken van de legendarische Larry Fast (o.a. Peter Gabriel waarmee ik hem een aantal malen zag optreden) die in het afsluitende 'Stars' o.a. de Mellotron voor zijn rekening neemt. Nu is hij eigenaar van het label dat dit album uitbrengt, maar toch.
Een punt van kritiek is de zang, een vaker voorkomend euvel in het onderhavige muzieksegment. Hoewel Koperdraat verdienstelijk en zeker niet slecht zingt vind ik zijn stem weinig kracht uitstralen en dunnetjes maar dat zou ook kunnen komen omdat zijn stem wat zacht in de mix staat. Mocht dit laatste niet de oorzaak zijn, dan zou dat live nog wel problemen kunnen geven.
Dit doet echter weinig af aan de totaalindruk van dit album.'Garden of Ghosts' is een sterk werkstuk dat ik iedere keer weer opzet, van een band die moeiteloos mee kan in het rijtje IQ, Pendragon en Arena. Die hebben dan wel meer historie en een bekendere naam maar Fractal Mirror doet daar absoluut niet voor onder. Harry 'JoJo' de Vries (03-2015)

 
Personnel:
Leo Koperdraat - keyboards, guitars, vocals
Ed van Haagen - bass guitar, keyboards, sound enhancements
Frank Urbaniak - drums, percussion

with:

Brett Skull - guitars, background vocals, percussion
Larry Fast - keyboards, Mellotron, sequencers
Don Fast - sitar, guitar
Jacque Varsalona  - background vocals
Charlotte Koperdraat - background vocals

Ray Weston, Paul Ramsey, Tom Hyatt - background vocals

Discography:

Strange Attractors (2014)
Garden of Ghosts (2015)