Wat een week ... CD

TANGERINE DREAM - Phaedra (1974)

Bij de dood van Edgar Froese …

... past het wel een andere WeekCD te kiezen dan bedoeld was. Froese overleed deze week, vlak na afronding van 'The Farewell Tour' (sic!), aan een longembolie en was pas 70. Samen met Klaus Schulze en Kraftwerk is hij de pionier en decennia lang pleitbezorger geweest van elektronische muziek. En wat een dikke catalogus aan prachtige werkstukken - 145 albums in totaal - en optredens leverde dat op.
'Phaedra' was in het releasejaar mijn eerste kennismaking met Tangerine Dream, die toen al een paar albums op hun naam hadden staan. In mijn kringen was de band zo onbekend dat de DJ in mijn stam- en cultureel café De Quibus in Schiedam het aankondigde als "het album Tangerine Dream van de band Phaedra". Prachtig album met o.a.mijn favoriet 'Mysterious Semblance at the Stand of Nightmares' (wat een titel). En wat volgde er nog veel moois: 'Rubycon' (1975), 'Ricochet' (1975), 'Stratosfear' (1976) en 'White Eagle' (1982) en ga zo maar door.
Edgar Froese zei ooit, passend bij het ruimtelijke karakter van zijn muziek, “There is no death, there is just a change of our cosmic address". Laat dat dan een troost zijn. Harry de Vries (wat een week 03)