CARTOGRAPHER -  A Sea of Sunshine (2014)

Label: Cartographer

Bandsite: www.cartographer.nl
Running Time: 56:37
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:
(out of 5 JoJo's)


Een nieuwe loot
aan de progressieve rockboom is ontstaan: de Tilburgse band Cartographer. Als we de promoberichten moeten geloven heeft dit vijftal de afgelopen tijd een vaste schare fans opgebouwd. Met recent een succesvol optreden in 013 in Tilburg tot gevolg waarbij het debuut 'A Sea of Sunshine' werd gepresenteerd. De promotiecampagne is ook niet mis: de hoes is prachtig verzorgd, het art-work is doorgezet in de ook al mooie site en stickers en visitekaartjes in dezelfde 'huisstijl' vergezellen het gehele pakket. Complimenten daarvoor. Zet deze extrinsieke kwaliteit zich ook door in de intrinsieke kwaliteit?
De band laat een geheel instrumentaal en prima geproduceerd geluid horen bestaande uit metalriffs, shredding en symfonische speldeprikjes, klassiek getinte passages zoals in het 'Intro' en her en der een licht experimenteel ambientsfeertje. Hoewel ik dat laatste, wat bekrompen, toch al snel associeer met keyboards en die zijn, los van mooi pianospel tijdens het intro, zowel in de bezetting als in de uitvoering afwezig. De drie (!) gitaristen (Roerdink, Roerdink en De Ligt) zetten namelijk de toon en doen dat gedreven en vakkundig.
'Revision' is een behoedzaam en vernuftig, langs een repeterend gitaarthema opgebouwde compositie die toewerkt naar een relatieve climax. Het prima drum- en baswerk van Bart den Ouden en Desmond Kuijk maken het af. Met een kort experimenteel geluidsintermezzo komen we terecht in 'We've Come a Long Way'. De gitaristen zijn ook hier in staat om een sferische sound neer te zetten waardoor keyboards niet worden gemist. Deze manier van bouwen geldt per saldo voor alle negen tracks op 'A Sea of Sunshine'.

Een punt van kritiek is dan ook dat gaandeweg de concentratie bij mij verslapt. Veel tracks kennen een min of meer gelijke opbouw langs een repeterend thema dat uitgebouwd wordt en optelt naar een climax met gitaargeweld. Vakkundig uitgevoerd maar soms wat voorspelbaar en lang zoals in de negen minuten van '... Here's to You' en de bijna negen minuten van het titelnummer, dat een Sigur Ros sfeertje bezit.
Cartographer is een veelbelovende band die zijn speltechnische, produktionele en promotionele zaakjes goed op orde heeft. De negen tracks zijn compositorisch eveneens okay al zou ik meer afwisseling in de structuur c.q. de opbouw van de 'songs' adviseren. En wellicht toch af en toe wat zang? Deze band heeft echter zeker groeipotentieel. Ze blijven in ons vizier. Harry 'JoJo' de Vries (10-2014)


Personnel:
Bart den Ouden - drums
Desmond Kuijk - bass

Milan Roerdink - guitars
Marvin Roerdink - guitars
Yoep de Ligt - guitars


Discography:
Cartographer (EP, 2012)
A Sea of Sunshine (2014)