Wat een week ... CD

THE SOURS - The Sours (2014)

s avonds laat, met een goed glas Merlot …

... in de hand, ontspannen starend in het knapperende haardvuur. Dat is het beeld dat opkwam tijdens beluistering van het debuut van The Sours, een project van de New Yorkse singer-songwriter Sarah Schrift. Het was de ontspanning die ik in toenemende mate begon te voelen tijdens het luisteren naar de elf prachtige introverte liedjes, waardoor dat beeld werd opgeroepen. Vooral door het ingetogen stemgeluid van Sarah Schrift en de omlijsting met rustgevende akoestische gitaar- en pianoklanken. Behalve de zang verzorgt Schrift ook een deel van het gitaarwerk. Verder wordt zij bijgestaan door gitarist Sasha Markovic en pianist Kana Kamitsubo.
De stem van Schrift en de relaxtheid die de songs uitstralen associëren bij vlagen aan niet de minst bekende singer-songwriters: Joni Mitchell, Nancy Sinatra, Amy Winehouse en soms ook Kate Bush. Maar de sfeer van het album doet nog het meest denken aan wijlen Nick Drake, de meest introverte muzikant ooit.
'The Sours' is een verdienstelijk debuutalbum dat door de ingetogen zingende Sarah Schrift en de rustgevende muzikale omlijsting bovenal als introvert en eerlijk overkomt. Degenen die dat in muziek waarderen (en ook niet vies zijn van een vleugje melancholie) zullen derhalve genieten van deze vrouwelijke variant van Nick Drake; vooral ‘s avonds laat met een goed glas Merlot in de hand ... Henk Vermeulen (wat een week 39)