Wat een week ... CD

FLAMING LIPS - 7 Skies H3 (2014)

Een héél etmaal luisteren ...

... naar één compositie. Dat was op 31 oktober 2011 voor slechts enkele Flaming Lips fans weggelegd (of moet ik zeggen de uitdaging?). Op die dag werden 13 exemplaren van het 24 uur durende werkstuk '7 Skies H3' uitgebracht. Het medium waarmee de gelukkigen de track konden beluisteren was een USB stick, verpakt in een surrogaat mensenschedel. Het in meerdere opzichten veelzijdige kunstwerk was niet goedkoop: 5000 dollar!
Anno 2014 wordt een 50 minuten durende compilatie van '7 Skies H3' uitgebracht, opgedeeld in 10 deelcomposities. Een goede keuze van Wayne Coyne c.s. om het in gecomprimeerde vorm uit te brengen want het is een geweldig werkstuk dat ontegenzeggelijk alleen door de Lips gemaakt kan zijn. De typische sound  - hoe divers ook - is immers uit duizenden te herkennen.
De muziek zit tussen het barokke, kippenvel opwekkende meesterwerk 'Embryonic' (2009) en de zwaarmoedige ambientsound van 'The Terror' (2013) in. De soundscapes overstijgen qua schoonheid en tederheid die van 'The Terror'. De roes waarin je door de soundscapes en de dromerige stem van Coyne terechtkomt, wordt regelmatig wreed verstoord door sterk contrasterende geluidsexplosies met orkaankracht! Precies zoals dat eerder waarneembaar was op het meest weirde album van de band 'The Flaming Lips and Heady Fwends' (2012). De echte Flaming Lips fan zal smullen maar ook de minder experimenteel georiënteerde muziekliefhebbers zullen van dit album kunnen genieten. Henk Vermeulen (wat een week 38)