Wat een week ... CD

LANDMARQ - Origins (2014)

Voor de beginnende fan ...

... van de Britse band Landmarq biedt 'Origins, A Landmarq Anthology 1992-2014' een prachtig door Mike Varty geremasterd overzicht van de bandcatalogus. Met op CD 1 'The Tracy Years', verwijzend naar die jaren en de vier albums waar Tracy Hitchings de 'lead vocals' verzorgde en op CD 2 'The Damian Years' referend aan het dienstverband van zanger Damian Wilson dat drie albums besloeg.

Deze dubbelaar biedt tweeënhalf uur progressieve rock van de bovenste plank met in totaal achttien tracks, een aantal in een live-uitvoering. Het is mooi om de groei naar volwassenheid te horen, zowel speltechnisch als compositorisch, met als 'Tracy' uitschieters het imponerende 'Science of Coincidence', natuurlijk 'Lighthouse' en het bijna-epos 'Turbulence (Paradigm Shift)' en als 'Damian' uitschieters 'Solitary Witness' en 'Narovlya'.
Voor de doorgewinterde fan biedt dit overzicht inhoudelijk weinig nieuws met uitzondering van de nieuwe track 'Origins' die in de lijn ligt van 'Entertaining Angels' uit 2012. Maar ook voor die fan is het mooi om deze retrospectieve muzikale samenvatting de revu te laten passeren. Het toont wat een uitstekende formatie Landmarq was en is. Harry de Vries (wat een week 31)