GOASTT -  Midnight Sun (2014) 

Label: Chimera Music
Bandsite: http://www.thegoastt.com/
Running Time: 51:16
Reviewer: Henk Vermeulen 
Score:
(max. score)


'Midnight Sun' is
het tweede album van een muzikaal duo dat zich The Ghost of a Sabertooth Tiger noemt, ook wel afgekort met GOASTT. De mannelijke helft van het duo wordt gevormd door Sean Lennon, de zoon van John Lennon en Yoko Ono.
'Midnight Sun' is een psychedelisch meesterwerk dat na de eerste noten van opener 'Too Deep' overkomt als een samenwerkingsproject van Tame Impala en The Flaming Lips, met name door de Dave Fridmann-achtige productie. Fridmann heeft zich echter beperkt tot het mixen van de vierde track 'Johannesburg'.
Na verder luisteren wordt duidelijk dat Lennon jr. zijn inspiratie in de eerste plaats heeft gehaald uit de muziek van de beroemde band van zijn vader en die van Pink Floyd. Alle composities zijn door de specifieke manier van zingen en de subtiele geluidseffecten doordrenkt van het soort psychedelica dat voor het eerst verscheen op 'Sergeant Pepper ‘s Lonely Hearts Club Band' van The Beatles en korte tijd later op Pink Floyd’s 'The Piper at the Gates of Dawn'. Sommige tracks zouden er niet op hebben misstaan. Zo is het onmogelijk om bij het beluisteren van 'Don’t look back Orpheus' niet te denken aan 'She’s Leaving Home' en 'Being For the Benefit of Mr. Kite' van 'Sgt. Pepper’s'. Afsluiter en hoogtepunt van het album 'Moth of a Flame' zou een moderne variant kunnen zijn van de muziek die Pink Floyd ten tijde van haar psychedelische hoogtepunt maakte. Met name de drumstijl van multi-instrumentalist Lennon jr. lijkt erg veel op de wijze waarop Nick Mason zijn drumstel beroerde. En ook David Gilmour is nooit ver weg in deze track, evenals op 'Last Call'.
Blijft er met zoveel duidelijke invloeden dan nog wel iets aan eigenheid over? Jazeker, de referenties zijn namelijk ingebed in fraaie, originele composities waarin behalve de psychedelische invloeden nog veel meer stijlen te herkennen zijn zoals jazz en folk. Het album maakt door de grote variëteit en instrumentatie een rijke indruk, niet in de laatste plaats door het gebruik van de vele instrumenten door Lennon jr. en de (vocale) bijdragen van vriendin Charlotte Kemps.
Hoewel de meningen over de originaliteit van 'Midnight Sun' ongetwijfeld zullen verschillen en het album als een ode aan zijn vader zou kunnen worden beschouwd, is hier in elk geval sprake van een huiveringwekkend mooi, psychedelisch werkstuk dat vanaf de eerste noten tot en met de allerlaatste groef blijft boeien. Henk Vermeulen (08-2014)


Personnel:
Sean Lennon - guitar, bass, drums,percussion, synthesizer, organ, oboe, electric lap steel, vocals
Charlotte Kemp Muhl-  guitar, percussion, kalimba, bass, vibraphone, synthesizer
with
Jared Samuel - flute, strings, bass, Hammond organ, guitar, strings, synthesizer, harpsichord, calliope
Mark Ronson - bass
C.J. Camerieri -  horns
Michael Leonhart - horns
Wil Berman - drums
Pete Drungle - strings
Thomas Bartlett - Wurlitzer
Hirotaka Shimizu - slide guitar
Hugh Mallard - drums, percussion

Discography:
Acoustic Sessions (2010)
Midnight Sun (2014)