Wat een week ... CD

GARY WINDO - Steam Radio Tapes (1976/2013)

Een saxlegende ... 


… en volgens sommigen de beste saxofonist ooit. Windo is overleden in 1992 en maakte o.a. deel uit van de Canterbury Scene. Zo maakte hij in 1971 samen met Robert Wyatt deel uit van Symbiosis, deed mee aan releases van Matching Mole en solo-albums van Wyatt en werkte samen met Hugh Hopper en Roy Babbington.
In 1976 kreeg hij van Nick Mason de kans om in 'Britannia Row', de nieuwe Pink Floyd studio, een album op te nemen en dat gaf Floyd de kans om de systemen te testen. Het album 'Steam Radio Tapes', tot voor kort zeldzaam, was het resultaat.

Een erg goed album, met veel jazz en jazzrock met Canterbury-accenten. Windo's bijzondere spel en zijn unieke saxsound zijn in alle negen tracks prominent aanwezig. Uitschieter is het repeterende 'Is This the Time?' waarop Wyatt zingt, Hopper bast en Mason drumt. Deze track had zo op een solowerk van Wyatt kunnen staan.  
Gonzo Multimedia heeft ervoor gekozen om ook 'Dogface' (1982) en 'Deep Water' (1987) opnieuw uit te brengen.Terecht want Windo verdient het om in onze oren voort te leven. Al komt 'Steam Radio Tapes' het meest in de richting van de progressieve rock. Harry de Vries (wat een week 05)