Wat een week ... CD

SKY ARCHITECT  - A Billion Years of Solitude (2013)

Een verrassend goed ...

  ... tweede album dat Sky Architect op de mat laat ploffen. Verrassend omdat ik het eerste album in de stortvloed aan releases gemist had. En dan krijg je van Galileo Records uit Engeland een promo van een band die hier om de hoek in Rotterdam resideert.
'A Billion Years of Solitude' is een dynamisch album waarop veel gebeurt. De band heeft een eigen smoel maar gehoord de vele tempowisselingen en polyfonische arrangementen denk ik toch met enige regelmaat aan Gentle Giant terwijl de algehele sfeer aan Opeth en Pain of Salvation refereert.

De band heeft deze keer alles, tot en met het art-work, in eigen hand genomen en heeft het muzikaal-technisch ook onder controle en dat is een compliment waard bij dit soort relatief complexe muziek waarin ook het experiment niet wordt geschuwd. Drummer Christiaan Bruin valt vooral op met zijn strakke maar ook virtuose slagwerk zoals o.a. blijkt in het vreemd beginnende maar sterke 'The Curious One' - een bijna 20 minuten durende progressieve staalkaart - en de 10 minuten van 'Elegy of a Solitary Giant'.  
Dit door de klassiekers in de science fiction geïnspireerde album smaakt naar veel meer en noodzaakt mij om ook dat eerste album te gaan beluisteren. Harry de Vries (wat een week 45)