Wat een week ... CD

JONATHAN WILSON - Fanfare (2013)

Een druk leven als producer ...

  ... belette de Amerikaan Jonathan Wilson lange tijd om zijn eigen muziek uit te brengen. Met het geweldige werkstuk 'Gentle Spirit' doorbrak hij in 2011 gelukkig dat stilzwijgen. Aangestoken door het succes van zijn debuut ligt nu zelfs een tweede album onder de laser, 'Fanfare'.
Jonathan Wilson maakt rock waarin de Amerikaanse muziekhistorie doorsijpelt, soms lijkt hij op Bob Dylan, David Crosby of Jackson Browne - die laatste twee doen trouwens mee op 'Fanfare' - maar waarin ook de psychedelische sfeer opvalt en elementen vanuit de progressieve rock en folk zijn vertegenwoordigd. Dat rechtvaardigt dan ook de verkiezing tot cd van de week op ProgLog AFTERglow.
Het album opent sterk met het titelnummer en track twee 'Dear Friend' is al direct een hoogtepunt. Een uitgesponnen compositie met een aanstekelijk refrein en een indrukwekkende, bluesy gitaarsolo van Wilson. En zo gaat het dertien tracks, zonder een zwak moment, door. 'Fanfare' is dan ook een kanshebber voor de eindejaarslijst. Daar stond Wilson's debuut overigens ook ooit al in. Harry de Vries (wat een week 44)