Pond - Hobo Rocket (2013)

Label: Modular
Bandsite: http://pondband.com/
Running Time: 34:05
Reviewer: Henk Vermeulen
Score:
(out of 5 JoJo's)


Pond is een Australische band die nauw verwant is aan de tot nu toe veel bekendere, eveneens Australische band Tame Impala. Nick Allbrook en Jay Watson hebben beiden meegewerkt aan de twee baanbrekende albums van deze band: 'Inner Speaker' en 'Lonerism'. Waarmee direct duidelijk wordt in welke richting het vijfde album 'Hobo Rocket' van Pond gezocht moet worden: op diepe baslijnen gebaseerde psychedelische rock waar voortdurend elektronica en gitaarklanken doorheen snerpen, evenals de bij vlagen vlijmscherpe stem van Allbrook en psychedelische harmonieën.
Allbrook heeft Tame Impala inmiddels verlaten terwijl Watson vooralsnog zijn steentje aan beide bands blijft bijdragen. Je ontkomt echter niet aan de indruk dat beide bands tweelingzusjes zijn.Toch zijn er ook verschillen. Imponeren de liedjes van Tame Impala doorgaans compositorisch wat meer, het Pond-geluid klinkt veel krachtiger en helderder dan het diffuus geproduceerde geluid van Tame Impala. Bovendien zit er bij Pond meer afwisseling en contrast in de songs.
Het titelnummer en 'Midnight Mass (At the Market Street Payphone)' illustreren dit op de meest bizarre maar ook huiveringwekkend vertederende wijze. Eerstgenoemde opent op een wijze die Frank Zappa bedacht zou kunnen hebben: een sprekende Sinatra-achtige stem die al snel wordt omgeven met door merg en been gaande elektronika, bonkende ritmes, snerpende zang en schurende gitaarnoise, waarna zich via waterige geluidseffecten langzaam een Floydiaanse finale aankondigt, compleet met slideguitar en keyboards die doen denken aan de Farfisa-klanken van Richard Wright.
Openers 'What Happened to the Milton Head Collide?' en 'Xanman' zouden op grond van de 'noisy' klanken zomaar op een Tame Impala album kunnen staan. 'O Dharma' is dan weer van geheel andere orde: een prachtige, vertederende melodie gevuld met prachtige (samen)zang waarvan het psychedelische gehalte extra ondersteund wordt door de sitar en slide guitar echo’s. 'Sergeant Peppers Lonely Hearts Club Band' en de vroege Pink Floyd albums zijn dan nooit ver weg!. Overigens zijn ook overduidelijk referenties aan The Flaming Lips en MGMT waarneembaar. Bij het noemen van deze namen is wel duidelijk dat Pond en Tame Impala in de neo-psychedelische hoek van het muzikale spectrum zitten waar de inspiratie overduidelijk komt van de sixties-psychedelica en Syd Barrett.
'Hobo Rocket' is een prachtige plaat die door haar afwisseling en vele details niet snel zal gaan vervelen maar zich bij herhaalde beluistering juist steeds beter zal laten kennen. Ik hoop dat dit een voorbode is van veel moois dat nog gaat komen. Henk Vermeulen (09-2013)


Personnel:
Nick Allbrook - vocals, flute, keys, guitar
Jay Watson - guitar, keys, bass, backing vocals
Joseph Ryan - guitar, bass, backing vocals
Jamie Terry - keys, bass
Cam Avery - drums
Dave Parkin - sax

Discography:
Psychedelic Mango (2009)
Corridors of Blissterday (2009)
Frond (2010)
Beard, Wives, Denim (2012)
Hobo Rocket (2013)