Wat een week ... CD

SANGUINE HUM  - The Weight of the World (2013
)


Een verrassend pareltje ...


... in de progressieve oester: de Britse band Sanquine Hum met hun derde album 'The Weight of the World' dat helaas in een hopeloos saai hoesje is gestoken zonder relevante informatie zoals studionaam, naam producer enz.
Maar goed het gaat om de muziek en die is van hoge kwaliteit. Dit viertal uit Oxford beweegt zich duidelijk in de invloedssferen van Zappa maar nog meer van de Canterbury Scene. Zo duiken associaties op met Soft Machine, Hatfield and the North en Egg. Ook het Amerikaanse Happy the Man is niet ver weg. Toch weet de band juist door die combinatie van achtergronden een eigen geluid neer te zetten.
De heren beheersen het neerzetten van een krachtige melodielijn en
hun instrument perfect waarbij vooral de sterke gitaarpartijen van Jeff Winks en de volle toetsen (Hammond, Rhodes en synths) van Matt Baber in het oor springen. De vocalen van Winks doen wat monotoon aan maar passen goed bij de sfeer. Weissman (bass) en Booker (drums) vormen een hechte ritmesectie.
Direct bij de opener 'From the Ground Up' veerde ik op en dacht "zo dat mag er zijn". En dat gevoel verdwijnt gedurende de acht tracks tot en met het uitstekende slot- en titelnummer niet. Een donderslag bij heldere hemel deze tot voor kort voor mij onbekende band. Harry de Vries (wat een week 21)