Wat een week ... CD

CRISTIANO ROVERSI  - AntiQua (2012
)


Voor de liefhebbers ...


... van Le Orme, Steve Hackett en vooral van Anthony Phillips zal het derde album van Cristiano Roversi (o.a. Submarine Silence, Mangala Vallis) geen tegenvaller zijn.
Multi-instrumentalist Roversi ziet Phillips als zijn leermeester. 'AntiQua' doet mij ook sterk denken, en niet alleen vanwege de hoes, aan Phillips' eerste post-Genesis albums 'Wise after the Event' en 'The Geese and the Ghost'. Mooi vorm en inhoud gegeven symfo met een lichte folktoets waarbij de 12-string en de klassieke gitaar vaak een hoofdrol spelen en geplaatst worden in vloeiende melodielijnen en warme toetsenpartijen.
Hoogtepunt vormen de bijna veertien minuten van 'Tales from Solitude Suite' waarin Bernardo Lanzetti (o.a. PFM) de raspende vocalen voor zijn rekening neemt. Maar ook het introverte 'Nessie Revealed ' en vooral het uit twee delen bestaande 'Falling' met zang van Leonora is muzikale emotie van de bovenste plank.
Zoals het promovel beschrijft gaat dit 'ninetrack album' over het vreemde land AntiQua dat in ons hoofd ontstaat "every time we give in to dreams and forget about the daily grind". Voor die momenten is dit uitstekende werkstuk van Roversi uitermate geschikt. Harry de Vries (wat een week 18)