Mr Averell - Gridlock (2013)

Label: Equally Tuned/Gonzo Multimedia
Bandsite: http://www.averell.nl/
Running Time: 46:42
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Deze tijd kent een voorliefde voor retro en 'vintage'. Op het gebied van kleding, auto's en woninginrichting maar zeker ook muzikaal is er een hang naar het verleden. Dat is vaker voorgekomen maar deze keer lijkt het zijn oorsprong te vinden in stuurloosheid, een zoektocht naar nieuwe wegen door de oude hoofdpaden nog eens te bewandelen. De Nederlandse 'Visual Sound Artist' Mr Averell, pseudoniem voor René van Commenée, heeft een nieuwe weg gevonden op dit sterke, om niet te zeggen briljante album 'Gridlock' dat 'out of the box'-muziek bevat, anders dan anders, rete creatief.
Via samenwerking met David Jackson (ex Van der Graaf Generator) kwam Mr Averell de afgelopen jaren in contact met bekende namen. En die strikte hij voor participatie op 'Gridlock' en de lijst is niet mis. Mike Garson (David Bowie), John Ellis (Peter Gabriel), Stuart Gordon, Judge Smith, Hugh Banton (allen VDGG) en Lene Lovich om er maar eens een paar te noemen.

Op het promovel wordt de vraag gesteld "Is Mr Averell a sensitive singer-songwriter, a rock music wildman and avant-garde performance artist or a musical clown?" Hij is het allemaal want het is avant-garde rock, af en toe gelardeerd met theatrale aspecten en humor, zonder de emotionele toets uit het oog te verliezen en zonder de erkenning van grenzen want Mr Averell maakt een reis langs meerdere muzikale stromingen zoals jazz, progrock, elektronische muziek en pop. Het geheel is gezet in een directe, open en heldere produktie die hij samen met Martijn Alsters verzorgde en er is sprake van een goed verzorgd boekje met een mooie hoes.
De twaalf tracks komen, ondanks hun complexiteit en gelaagdheid, snel binnen. Het is even wennen aan de soms bijna declamerende en net niet 'over the top' zang van Mr Averell, vergelijkbaar met Peter Hammill, maar hij wint mij snel voor zich in de relatieve meezinger 'Break the Mirror' en het met Lene Lovich gezongen, up-tempo 'Kiss the Girl'.
Hoewel het album ultieme creativiteit laat horen en 'anders dan anders' het credo is, is Mr Averell natuurlijk ook beinvloed. Niet in de laatste plaats leidt de bezetting ertoe dat er referenties zijn aan VDGG zoals in het geweldige 'Deliberately' en in 'Boxes' met bijzonder orgelspel van Banton en vooral van de bespeler van het pijporgel Willem Tanke. In 'Babel' laat Mr Averell horen ook geluidskunstenaar te zijn en doen de rare geluiden mij denken aan de Amsterdamse Geluidsmachinist. Het sterke titelnummer, dat handelt over files op de Nederlandse snelwegen, kent een snerpende, karakteristieke saxsolo van Jackson. Mijn persoonlijke favoriet is het mooie, ingetogen 'Sightseeings' waarbij het briljante pianospel van Garson refereert aan Keith Jarrett's 'The Koln Concert'. Hoe mooi is dit!
Het album 'Gridlock' kwam voor ProgLog AFTERglow uit de lucht vallen, een muzikale donderslag bij heldere hemel. Superlatieven schieten tekort om dit uitstekende album van deze relatief onbekende Nederlander te typeren. Hoewel de bekende namen er een bijdrage aan kunnen leveren denk ik dat Mr Averell op eigen kracht zeker een wat groter publiek aan kan boren als hij de hoge kwaliteit van 'Gridlock' weet vast te houden. Aan mij zal het niet liggen. Harry 'JoJo' de Vries (05-2013)  


Personnel:
René van Commenée - vocals, synths, Hammond, mellotron, percussion, sampling, accordeon
Martijn Alsters - guitars and treatments
Mike Garson - grand piano
John Ellis - electric guitar, e-bow, bass guitar

Lene Lovich - vocals
Andy Jackson - duoble horns, saxophone

Stuart Gordon - violin, electronics
Chris 'Judge' Smith - euphonium, harmonic voices
Hugh Banton - organ 

WillemTanke - organ
Dyane Donck - bass guitar, sounddesign
Ninca Leece - sounddesign
Tamino Heikens - electric guitar, bass guitar

Discography:
Out of my Mind (2005)
Gridlock (2013)