Wat een week ... CD

GROUP 1850 - Paradise Now/Agemo's Trip (2013
)


Gestold verleden ...


... dat biedt deze mooie remaster van de eerste twee albums van de legendarische psychedelische Nederlandse band Group 1850, te weten 'Agemo's Trip to Mother Earth' (1968) en 'Paradise Now' (1969). Natuurlijk, jeugsentiment maar ook een eerbetoon aan een band die kon wedijveren met buitenlandse pendanten zoals Floyd maar daar per saldo nooit aan toekwam.
Vijftien tracks en een bonus track zijn door Pseudonym Records prima geremasterd. Het geluid is voller en helderder al gaat daarmee de voor de jaren '60 zo karakteristieke en goed bij deze muziek passende sound enigszins verloren. Heerlijk om het sterke 'Paradise Now' weer eens te horen, de bijna 11 minuten van het weirde maar o zo mooie 'Purple Sky' en niet te vergeten het hallucinerende, door het orgel van Peter Sjardin gedomineerde '?!' Het debuutalbum  'Agemo's Trip' scoort bij mij nog steeds iets minder maar kent ook geweldige composities zoals het bijna kwartier van 'I Put My Hands on Your Shoulder'.
Het bestaan van Group 1850 was relatief kort maar heftig en heeft een onuitwisbare invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse progressieve scene. Mooi om te zien dat het boekje posters bevat van optredens georganiseerd in Schiedam door de mij bekende Martin Green alias Martin Groenhorst, de man die op onze middelbare schoolfeesten altijd 'plaatjes draaide'. Toch een beetje jeugsentiment?  Harry de Vries (wat een week 16)