Wat een week ... CD

AMPLIFIER - Echo Street (2013
)


Donker en psychedelisch ...

... dat is het handelsmerk van Amplifier, de band die al zo onverwacht verbaasde met hun derde album 'Octopus' uit 2010, dat door een der redacteuren zelfs, en terecht, als meesterwerk werd betiteld.

De vraag is dan logischerwijze, is 'Echo Street' ook een meesterwerk? Ik denk het wel maar daarvoor moet het album verder groeien. Vooralsnog kan worden gezegd dat er wel wat onder de laser ligt zeg. Deze Britten klinken eigentijds maar verloochenen hun invloed niet via sporen van Porcupine Tree en Pink Floyd, weten hoe de spanningsboog in een compositie moet worden opgebouwd, zijn technisch zeer vaardig, ook de zang van met name gitarist Sel Balamir, en 'last but not least' hullen de acht indrukwekkende tracks in een warme en heldere produktie.
Toen ik voor het eerst opener 'Matmos' hoorde ging ik al plat, en dat zette zich voort met als absoluut hoogtepunt het op het eerste gehoor ontsporende en met een mystieke geluidswal getooide titelnummer. Zo goed als een meesterwerk, nog een weekje verder luisteren en 'Echo Street' is een meesterwerk! Dat kan toch bijna niet anders.
Harry de Vries (wat een week 15)