Ligro - Dictionary 2 (2012)

Label: Moonjune Records
Bandsite: www.ligrotrio.com
Running Time: 73:30
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Soms ontvangt ProgLog AFTERglow albums waarvan de redactie denkt "wat moeten wij hiermee?". 'Dictionary 2' van het Indonesische trio Ligro is zo'n album.
Ligro beweegt zich in het segment 'jazz-rock'. Deze drie mannen musiceren hoorbaar met veel plezier, klinken energiek en beheersen hun instrumenten. Jammergenoeg ontstijgt het nimmer het niveau van 'jammen' in de oefenruimte. Veel lijkt door improvisatie tot stand te zijn gekomen - wat op zichzelf prima is - maar het geheel komt op mij over als eerste versies van composities, als je dat al zo zou mogen noemen, die nog ruimschoots verder moeten worden ontwikkeld. En dat 73 minuten lang. Bovendien ontaardt het soms in oeverloos gepiel.
Wat beweegt je dan om het nu al uit te brengen? Gebrek aan zelfkritiek? Tijdsdruk? Opgewonden dat er 'world-wide' een release komt? Wie zal het zeggen. In ieder geval had er iemand moeten zijn die riep "mannen, nog een paar maanden de oefenruimte in en dan kijken we wel eens verder".

In die zin verschilt Ligro van het hier eerder besproken 'Riot' van Tohpati Bertigo, ook al Indonesisch en ook al uitgebracht door Moonjune Records. Daar wordt energie, drive, spelplezier en technische vaardigheid gekoppeld aan betere composities met een kop, een romp en een staart. Hoewel ook 'Riot' geheel live in de studio werd opgenomen in min of meer een enkele take, kun je horen dat daar meer sessies aan vooraf zijn gegaan en dat daardoor die band naadloos op elkaar is ingespeeld. Dat ontbreekt er aan bij Ligro.
Het is geen eindprodukt wat Ligro op 'Dictionary 2' laat horen. Het is een permanente zoektocht wat ik hoor, zoeken naar de rode draad, zoeken naar een 'gestalt', zoeken naar de synergie, zoeken naar structuur. 'Zoeken' is echter iets anders dan 'vinden', zoals wij allen ervaren in het dagelijks leven. Ligro heeft het nog lang niet gevonden. Harry 'JoJo' de Vries (04-2013)

Personnel:
Agam Hamzah - guitar
Adi Darmawan - bass guitar
Gusti Hendy - drums

Discography:
Dictionary 1 (2008)
Dictionary 2 (2012)