Wat een week ... CD

GREEN VIOLINIST - More Thrill .. (2013
)


Muzikaal en emotioneel hoogstandje ...


... heeft de Belgische band Green Violinist van Vincent Defresne met dit debuut 'More Thrill & Never Ending Blessings' afgeleverd. Het is lang geleden dat ik zo getroffen ben door een nieuw album maar in dit geval is er sprake van een 'peak experience', in vele opzichten.
Defresne heeft zijn persoonlijke depressie, de manier waarop hij zich daaraan onttrokken heeft en de invloed die het schilderij 'The Green Violinist' van Chagall daarop had, als 'input' gezien voor dit album. Een werk dat de zwakkeren onder ons of mensen die, net als Defresne, tijdelijk in een kwetsbare situatie zitten, hoop en hulp zou moeten bieden. Wat hoogdravend maar het gegeven werkt uit in neo-progressieve muziek met symfonische invloeden die je in het hart raakt.
De sterk zingende Defresne en de prima ingespeelde band leggen in de zeven imponerende tracks klanktapijten, melodielijnen en arrangementen neer die je in trance brengen. Bijvoorbeeld via de krachtige opener 'The Great Scapegoat Seeking' of via het uiteindelijk in een soort repeterende 'ambientmusic' resulterende 'Do Worry Be Sad'.
Muziek met een ziel. En daar draait het uiteindelijk toch om in muziek: emotie overbrengen. Prachtig! Harry de Vries (wat een week 13)