Dave Kilminster - Scarlet The Director's Cut (2012)

Label: eigen beheer/distributie Cherry Red Records
Bandsite: www.davidkilminster.com
Running Time: 62:49
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Dave Kilminster kennen wij van zijn samenwerking  met Keith Emerson, Ken Hensley en met John Wetton en Geoff Downes in Icon en natuurlijk met Roger Waters, hij 'vervangt' David Gilmour zullen we maar zeggen tijdens de imposante The Wall Tour. Het album 'Scarlet' werd overigens al eerder in 2007 uitgebracht maar Kilminster was niet tevreden over de sound en de volgorde van de tracklist. Vandaar deze heruitgave en de toevoeging 'The Director's Cut'.
Kilminster is een gitarist die excelleert door zijn solo's maar zeker ook door zijn riffs en rhythms. Dat is dan ook te horen op dit nieuwe album dat voor een deel bestaat uit stevige, op een goed fundament gezette rock met een spaarzaam progressief rafeltje, waarin sterke ritmes uitstekend hun plaats kunnen vinden. En de meer funky- en reggae-lijnen gaat hij eveneens niet uit de weg. In de ingetogen laid-back stukken zoals 'Angel' en 'Brightest Star' staat Kilminster ook zijn mannetje en blijft hij vocaal uitstekend overeind.
Bijgestaan door Pete Riley op drums en Phil Williams op bas wordt geopend met drie tracks - 'Silent Scream', 'Static' en 'Just Crazy'- die gebaseerd zijn op tamelijk overzichtelijke rockstructuren en vooral op een goede melodielijn. De drang tot meezingen ontstaat dan ook snel. De associatie met The Police, vooral in 'Big Blue', is mijns inziens onvermijdelijk, ook door de stem van Kilminster, en wel weer eens leuk. Zoveel bands grijpen niet terug op deze 'new wavers' en al helemaal niet in het progressieve idioom of in de belendende percelen daarvan. En soms doet het geheel mij denken aan Rory Gallagher in een modern jasje c.q. houthakkershemd.

De meest progressief klinkende track is afsluiter 'Harkness' waarin de keyboards, ook door Kilminster bespeeld, een prominentere rol spelen en er wat meer wordt afgeweken van de traditionele rockstructuur. Een waardige afronding.
Kilminster heeft met 'Scarlet-The Director's Cut' een aangenaam rockalbum afgeleverd dat heerlijk wegdraait en laat horen dat Kilminster kwalitatief veel in huis heeft, niet alleen als gitarist en toetsenist maar ook als componist. Dat vindt Roger Waters blijkbaar ook want dit album wordt voorafgaand aan de uitvoering van 'The Wall' altijd in de concertzalen en stadions gedraaid. En terecht. Harry 'JoJo' de Vries (01-2013)

Personnel:
Dave Kilminster - vocals, guitars, keyboards
Pete Riley - drums
Phil Williams - bass

Discography (solo):
Scarlet (2007)
Scarlet-The Director's Cut (2012)