Wat een week ... CD

BEGGARS OPERA - Waters of Change (1971
)


De heruitgaven  ...


... van de illustere band Beggars Opera zijn er de plezierige oorzaak van dat ik dit album weer eens, na vele werkeloze jaren, uit de kast trok. Want de symfonische rock die dit gezelschap, dat vele samenstellingen kende en kent, maakt is van uitzonderlijk hoge kwaliteit.
Beggars Opera had in de jaren '70 het nadeel dat bands als ELP, Yes en Genesis hun Public Relations net iets beter hadden laten verzorgen waardoor het met de bekendheid van Beggars Opera altijd wat behelpen bleef en men in de schaduw bleef opereren van de symfodino's. Jammer want dan zou ook een groter publiek hebben kunnen genieten van sterke albums als 'Act 1' (1970), 'Sagittary' (1974) en het op de draaitafel liggende vinyl 'Waters of Change' (1971).
Het geluid op dit album wordt met name gedomineerd door het heerlijke orgelspel van Alan Park en de machtige mellotronstrepen van Virginia Scott. De zang van Martin Grifftihs is dan weer wat zwakker maar dat zijn we wel gewend in dit muzieksegment. En dan is het na lange tijd weer genieten van o.a. het sterk opgebouwde 'Time Machine', het mooie 'Lament' en het uit twee delen bestaande 'Silver Peacock'. Die remasters en reissues toch maar aanschaffen dunkt mij. Harry de Vries (wat een week 05)