Wat een week ... CD

KLAUS SCHULZE - Kontinuum (2007
)


Eén van zijn betere ...


... albums heeft de 'godfather' van de elektronische muziek Klaus Schulze een jaar of zes terug gemaakt. Hoewel 'Kontinuum' in die tijd niet al te lovende recensies kreeg. Onbegrijpelijk in mijn oren.
Het album bestaat uit drie lange stukken 'Sequenzer', bijna 25 minuten, 'Euro Caravan', 20 minuten, en 'Thor (Thunder)' klokt 31 minuten. De openingstrack is likkebaardend goed voor de liefhebbers van de sequence. Ik las ergens dat de track zich onvoldoende ontwikkelt. Onzin, de herhaling trekt je juist mee in een soort trance. 'Euro Caravan' vind ik briljant met die geheimzinnige stemmen, gezet op een sacraal en spiritueel klinkend thema. De afsluiter is dreigend met een sterk ritmisch stuk ergens in het midden. Schulze was heel, heel lang geleden drummer en dat is hier goed te horen.
'Kontinuum' is hallucinerend mooi, de rillingen lopen over het lijf. In een interview over dit album zei Schulze dat ze hem weg moeten dragen uit de studio want hij zal nooit stoppen met muziek maken. Gelukkig maar. Harry de Vries (wat een week 06)