Wat een week ... CD

COPERNICUS - Victim of the Sky (1985/2012
)


Politiek en maatschappelijk engagement ...

... dat kan de avant-garde dichter en musicus Copernicus niet worden ontzegd. Dat biedt toegevoegde waarde want zoveel muzikanten zijn er niet (meer) die zich druk maken over de toestand in de wereld. Hij wel, al een decennia of vier. Niet dat het iets geholpen heeft, daar zijn politici te hypocriet en te machtsbelust voor, maar toch.

Het album 'Victim of the Sky' dateert uit 1985 maar is nu voor het eerst op CD uitgebracht. Ook toen werd Copernicus al bijgestaan door een uitstekende band waarvan Larry Kirwan (guitar, keyboards) en Pierce Turner (keyboards) hedentendage nog steeds zijn kompanen zijn. Copernicus gaat goed tekeer en zijn zang, die vooral bestaat uit declameren waarbij de woorden als een mitrailleur op je afgevuurd worden, zet minimaal aan tot nadenken: "There was once a time when all humans were black"  of "Don't let me measure my life in terms of money" en "The forefathers of humanity were bacteria" en "The Pope is descended from bacteria". Springsteen trouwens ook.
Groot deel van de tien tracks zijn zo goed als live in de studio opgenomen zonder veel overdubs. Soms is er een hapering te horen maar dat geeft authenticiteit en past goed bij de rafeligheid van Copernicus zelf. Het is altijd even doorbijten bij een album van deze muzikale dichter maar dat betaalt zich terug. Want ik vind enerzijds bevestiging van mijn eigen levensvisie - altijd lekker - en anderzijds laten de teksten mij weer anders naar die wonderlijke wereld met die vreemde mensen kijken. Harry de Vries (wat een week 47)