Wat een week ... DVD

CAPTAIN BEEFHEART  - Lost Broadcasts (2012)

Eindelijk boven water ...


... zullen de die-hard-fans van de Captain en zijn Magic Band verzuchten, de opnames gemaakt voor Radio Bremen uit 1972. Een van de tracks deed al zijn ronde maar nu zijn alle vier tracks inclusief beeld uitgebracht door Gonzo Multimedia, plus drie uitvoeringen - er ging technisch wat mis en Beefheart was zichtbaar ontevreden - van het geweldige 'I'm Gonna Booglarize You', een bassolo van Roy Estrada en een bandintro.
Deze DVD is kort, zo'n 30 minuten, maar vormt een bijzonder puzzelstukje in Beefheart's historie en laat hem zien in zijn 'finest hour'. Bovendien is het geluid goed en zijn de beelden vlijmscherp, al zijn er wat vreemde camerabewegingen. En wat zagen die mannen er geweldig uit met hun kleurige, alternatieve kleding en hun 'weirde' gedrag, volledig opgaand in de vreemde, hypnotiserende muziek en de teksten van de kapitein. Die op zijn beurt grommend en declamerend maar ook goed zingend zijn beeld op het leven neerzet in 'Click Clack', 'Golden Birdies' en 'Steal Softly Thau the Snow'.
Beefheart, ook bekend van zijn werk met Zappa, raakte in de jaren 90 in de versukkeling door een spierziekte, ging zich toeleggen op schilderen en overleed in 2010. Een illuster artiest die nog steeds zijn invloed laat gelden. Luister maar eens naar de zingende dichter Copernicus waar
AFTERglow regelmatig aandacht aangeeft. Beefheart, een legende. (Harry de Vries, wat een week 32)